Zasnovani na Ustavu i Zakonu o VSTS

Udruženje sudija: Podržavamo stavove predsjednika VSTS-a

15:49, 25.02.2020.
Izvor: RTS
Udruženje sudija Republike Srpske sapštilo je danas da u potpunosti podržava stavove predsjednika VSTS-a Milana Tegeltije, jer su, kako navode, zasnovani na Ustavu i Zakonu o VSTS.

- Udruženje sudija Federacije BiH danas je izdalo saopštenje kojim se kritički osvrće na na stavove iskazane i izjavi predsjednika VSTS-a Milana Tegeltije, a posebno u izjavi da je kao član izabran glasovima sudija iz Republike Srpske i da je u tom svojstvu i član Podvijeća Republike Srpske. Na osnovu istih činjenica predsjednik VSTS-a je izjavio da s obzirom na te činjenice, pored toga što je predsjednik VSTS-a, u svojstvu člana Podvijeća Republike Srpske predstavlja i sudije iz Republike Srpske u toj instituciji i ima obaveze prema Republici Srpskoj - ističe se u saopštenju.

Naglašavaju da je izjava Tegeltije u skladu sa Zakonom o VSTS, jer je taj zakon nastao na osnovu sporazuma o prenosu nadležnosti, kojim je unutar VSTS-a ustanovljeno Podvijeće Republike Srpske.

- To Podvijeće čine članovi VSTS-a koji su izabrani od strane pravosudnih institucija Republike Srpske - naglašavaju iz Udruženja sudija.

Podsjećaju da se o predstavničkom karakteru VSTS jasno odredila i Venecijanska komisija.