Vjekoslav Petričević

Ubrzati registraciju preduzeća 

  • 20.02.2019. 13:03

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević izjavio je danas da se usvajanjem novih i izmjenama nekih postojećih zakonskih rješenja nastoji ubrzati proces registracije privrednih subjekata.

"To se radi kako bi se olakšalo i otvaranje novih firmi i istovremeno stvorile mogućnosti zapošljavanja. Potrebno je, takođe, poboljšati konkurentnost privrede, te omogućiti jednostavniji i brži proces poslovanja", rekao je Petričević novinarima tokom sastanka sa delegacijom Saveza sindikata Srpske. 

On je naveo da je ovaj sastanak organizovan radi boljeg upoznavanja i predstavljanja aktivnosti novoformiranog ministarstva, kao i da bi se čuli stavovi sindikata o načinima rješavanja problema. 

Petričević je rekao da će se tokom ove godine nastojati da Ministarstvo dobije još neke prinadležnosti, kao što su dijelovi vezani za industriju, energetiku i rudarstvo, te da će imati i resor koji će se baviti pitanjima razvoja privrede. 

Predsjednik Saveza sindikata Srpske Ranka Mišić rekla je da Savez kroz razgovore sa ministrima pojedinačno, kao i sa kompletnom Vlade Srpske, razmatra ključni problem - odlazak radne snage. 

"To je najvažniji zadatak koji Vlada Srpske ima pred sobom i mora naći odgovore na pitanja kako zadržati radnu snagu. To neće uspjeti raznim pričama i projektima kako ćemo povezati realni sektor i obrazovni sistem, već samo uređivanjem odnosa između rada i kapitala", ocijenila je Mišićeva. 

Prema njenim riječima, to znači da je potrebno stvoriti bolje uslove za rad i povećati plate. 

Mišićeva je istakla da poslovna zajednica mora razumjeti da se ne smiju eksploatisati radnici, da se produktivnost "ne može vezati za leđa slabo plaćenih radnika", kao i da je već potrošena "priča o jeftinoj radnoj snazi".  
 

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)