"Veterani Republike Srpske"

U Ustav ugraditi amandman o posebnoj zakonskoj zaštiti

  • 05.12.2018. 11:59

Udruženje "Veterani Republike Srpske" očekuje da novi saziv Narodne skupštine Republike Srpske promijeni Ustav Srpske u koji bi bio ugrađen amandman da veterani odbrambeno-otadžbinskog rata i članovi njihovih porodica uživaju posebnu zaštitu u skladu sa zakonom.

Iz Udruženja "Veterani Republike Srpske" poručili su da neće odustati dok ovaj amandman ne bude ugrađen u Ustav jer smatraju da bi bez toga ostali na margini otadžbine koju su stvarali i branili. 

"Koliko smo u pravu pokazuje i najnovija odluka Ustavnog suda Republike Srpske koji je odbacio odluku Vlade Republike Srpske o mjesečnom boračkom dodatku za borce-veterane starije od 60 godina", rekao je predsjednik banjalučkog odbora ovog udruženja Željko Milinković na konferenciji za novinare. 

"Veterani" predlažu institucijama Srpske i da dvotrećinskom većinom odbace Sud BiH kao antidejtonsku tvorevinu usmjerenu na, kako ističu, satanizaciju Srba i amnestiranja od odgovornosti najvećih zločinaca iz reda bošnjačkog naroda. 

Komentarišući oslobađajuću presudu komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću, Milinković je rekao da će "Veterani" zatražiti od Suda BiH obrazloženje članova sudskog vijeća koji su glasali za oslobađajuću presudu, kao i pisano izdvojeno mišljenje sudije koji se nije pojavio u Sudu. 

"Na to imamo Ustavno i zakonsko pravo. Ne ulazeći u krivično-procesnu raspravu o ovom pitanju, dužnost sudskog vijeća jeste da na naš zahtjev odgovori pisanim putem", rekao je Milinković. 

Komentarišući jutrošnje hapšenje nekadašnjeg komandanta Četvrtog korpusa takozvane Armije BiH Ramiza Drekovića, predsjednik "Veterana" Duško Vukotić ocijenio je da je riječ o amortizaciji nezadovoljnog utiska koji je u Srpskoj s pravom izazvan oslobađajućom presudom za Orića. 

"Ni tu čak ne vidim neki poseban ishod koji će nama ići u prilog", rekao je Vukotić. 

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH uhapsili su na području Sarajeva nekadašnjeg komandanta Četvrtog korpusa takozvane Armije BiH Ramiza Drekovića /62/ kojeg Tužilaštvo BiH tereti za ratni zločin nad civilima jer je naredio granatiranje Kalinovika 1995. godine, koji je bio naseljen stanovništvom srpske nacionalnosti.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)