Udružena akcija

U toku akcije na sprečavanju krađe šume

  • 14.07.2019. 19:23

Šumokradice su na meti, a akcije na sprečavanju krađe šume u toku. Udružili su snage i u kraj ilegalnoj sječi odlučili stati iz Javnog preduzeće "Šume Republike Srpske", Inspektorata i Ministarstva unutrašnjih poslova. Kontrolišu čitavu terotoriju Republike Srpske. 

"Nadležni sektori Direkcije Javnog preduzeća upozorili su sve drvoprerađivačke subjekte da će, ukoliko se evidentiraju nelegalni drvni sortimenti na njihovim postrojenjima, biti obustavljena isporuka drveta po zaključenim ugovorima i nemoguće zaključenje novih", poručili su iz Šuma RS.

Svake godine šumokradice otuđe između 15 i 20 hiljada kubnih metara sirovog drveta i drvnih sortimenata, čime pričine štetu od oko 3 miliona maraka. Od 2016. godine Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sprovodi Akcioni plan za sprečavanje ovih bespravnih radnji u šumama. U tom periodu najviše krađe zabilježeno je na području Doboja i Šipovu. 

"Bilo je čak situacija da se prevozna sredstva na kojima su zatečeni bespravni sortimenti dovode u vezu kao vlasništvo od nekih radnika u Javnom preduzeća i prema tim radnicima provedene su određene sankcije, tako da ćemo to raditi i u narednom periodu", kaže Goran Zubić, pomoćnik ministra za šumarstvo. 

U oblasti prerade drveta i korišćenja šuma u prvih 6 mjeseci ove godine izvršeno je 395 kontrola, od kojih su u čak 193 nađene nepravilnosti. Izdat je i 181 prekršajni nalog u vrijednosto od 220.600 KM, kažu iz Inspektorata Republike Srpske.

"U okviru planskih zadataka i sprovođenja Akcionog plana na suzbijanju šumskih krađa, u ovoj godini oduzeto je oko 667 metara kubnih drvnih sortimenata čija vrijednost se procjenjuje na preko 64 hiljade konvertibilnih marak. Riječ je o sortimentima koji su zatečeni na postrojenjima za primarnu preradu drveta, dakle pilanama, kao i u samom prometu kod fizičkih lica koja nisu imala apsolutno nikakav dokaz o porijeklu", kaže Dušanka Makivić, portparol Inspektorata Republike Srpske.

Zakonom o šumama kazne za fiziška lice koja bespravno sijeku šumu kreću se od 300 do 900 maraka, a za pravna lica od 3 hiljade do 9 hiljada maraka.

Тагови:
  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина