Banjaluka

U subotu o uvođenju vanrednog stanja u Republici Srpskoj

  • 26.03.2020. 19:09

Uvešćemo vanredno stanje u Republici Srpskoj, najavio je to srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

U subotu, 28. marta, biće održana sjednica Narodne skupštine Republike Srpske radi donošenja ove odluke. Takva situacija omogućiće donošenje još oštrijih mjera, ali i raznih uredbi poručuje Dodik. Počeli smo na vrijeme da se borimo, ali epidemija ne staje, pojedini ignorišu apele i nisu ozbiljno shvatiti mjere. Uvođenje vanrednog stanja naredni je korak.

"Mi ćemo u subotu imati sjednicu Parlamenta, gdje ćemo uvesti vanredno stanje, dakle ne vanrednu situaciju, to je pravno različiti gdje ćemo brž moći donositi mjere koje su vezane za zakone, jer tada će nam to dozvoliti mogućnost da intervenišemo putem određenih uredbi u zakonsku materiju i time regulišemo neke stvari", rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH. 

Sutra će biti održan Kolegijum Narodne skupštine na kome će biti utvrđeni detalji o sjednici Parlamenta. Sve mjere moraju biti ispoštovane, pa će sjednica po svemu sudeći biti održana u Banskom dvoru da bi razmak između poslanika bio ispoštovan. Ustav tačno predviđa kako će se postupati tokom trajanja vanrednog stanja. Sastanak o vanrednom stanju sazvala je i predsjednik Republike Srpske sa predsjednikom Vlade, parlamenata ali i Ustavnog suda. Iz Vlade Republike Srpske upućen je zahtjev Narodnoj skupštini radi proglašenja vanrednog stanja. Poručuju uvođenje vanrednog stanja neophodno je radi operativnijeg djelovanja. 

"Vanredno stanje proglašavamo samo da bi bili operativniji po pitanju donošenja odluke vanrednog stanja ne treba donositi u vezu sa dezinformacijom koja je plasirana u Banjaluici i prouzrokovala uznemirenost građana gdje se tvrdi da se uvode dodatne mjere od 1. aprila u smislu porptpunog karantian", istakao je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Republike Srpske.

Da uvođenje vanrednog stanja nema nikakve veze sa dezinformacijama koje su kružile društvenim mrežama tokom dana potvrdio je i Igor Radojičić. Navodima da će Banjaluka biti potpuno blokirana pozabaviće se i MUP Republike Srpske, poručuje gradonačelnik Igor Radojičić. Zatraženo je da se ispita ko stoji iza lažnih vijesti posebno jer je izazvala paniku među građanima i još jedan potrošači val, kaže Rdojičić.
 
"Poptpuno lažna informacija, u kojoj je neko ili neka lica generisala lažnu informaciju ili lažnu vijest da će grad biti potpuno zatvoren. Ta informacija je potpuno netačna, gradski štab nije razmatrao potpunu blokadu grada i svih djelatnosti u gradu održavamo iste mjere koje su na snazi od 17. marta. Ova lažna vijest koja je prostrujala po gradu i koja može biti kažnjiva, a zatražili su od MUP-a da ispita odakle je krenula informacija izazvala je novi potrošački val", naglasio je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Ne samo od dezinformacija treba se suzržati i od političkih poruka, kaže to srpski član Predsjendištva Milorad Dodik. Najavažnije je kaže da svi budu okupljeni oko ove krize i jedinstveno da se djeluje. 
 
"Neprihvatljivo je da se uznemiravaju oni koji rade kao što je bio slučaj "Beme" gdje su neki zbog svog ličnog promocije i lične dosade jer nemaju šta da rade u ovo vrijeme sada pokušavaju da ugrožavaju ove koji rade, potpuno to osuđujem", naglasio je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Presjek stanja poručuje Dodik uradiće se 1. maja. Mjere će i tokom aprila kaže biti pooštrene i da svi to moraju da razumiju.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)