U Srpskoj prestaju važiti ograničene marže na gorivo

  • 06.08.2020. 15:40

Vlada Republike Srpske usvojila je danas, na 83. sjednici u Banjaluci, Informaciju o stručnom osposobljavanju najboljih studenata Republike Srpske.

Imajući u vidu opredjeljenje za unapređenjem rada republičke uprave kao i zadržavanje najboljih studenata, Vlada Repubulike Srpske će i ove godine omogućiti stručno osposobljavanje u republičkim organima uprave za studente generacije sa dva javna univerziteta u Republici Srpskoj. Riječ je o 34 studenta generacije; 17 studenata Univerziteta u Banjaluci i 17 studenata Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Projekat zapošljavanja najboljih studenata koji se realizuje od prošle godine, pokazao je odlične rezultate i mnogi od studenata su završili pripravnički staž u organima javne uprave i stekli neophodno radno iskustvo koje im je potrebno za zaposlenje.  

Vlada je zadužila sve republičke organe uprave, javna preduzeća i javne ustanove da u skladu sa svojim djelatnostima i potrebnim stručnim kadrom obezbijede stručno osposobljavanje najboljim studentima javnih univerziteta akademske 2018/2019 godine, koji do dana donošenja ovog zaključka nisu zasnovali radni odnos. 
Takođe, zadužuju se republički organi uprave, javna preduzeća i javne ustanove da o realizaciji ovog zaključka izvijeste Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo.

Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog zakona o upravnoj inspekciji.

Ovim zakonom uređuje se organizacija i nadležnost Upravne inspekcije u Republici Srpskoj, način rada, ovlašćenja, uslovi za obavljanje poslova, prava, obaveze i odgovornost upravnog inspektora, način i postupak vršenja inspekcijskog nadzora, kao i druga pitanja od značaja zaobavljanje inspekcijskog nadzora.

Razlozi za donošenje Zakona o upravnoj inspekciji sadržani su u potrebi da se preciziraju i otklone nejasnoće pojedinih zakonskih rješenja, koje su uočene tokom primjene važećeg Zakona. Prijedlogom zakona o upravnoj inspekciji predlažu se nova rješenja, kojim bi se  obezbijedila  cjelovitost  u  obavljanju  poslova  uprave,  nadzor  nad  radom republičkih organa uprave i nosilaca javnih ovlašćenja, zaštita i garantovanje položaja tih organa u vršenju poslova uprave i obezbjeđenja zakonitosti, blagovremenosti i efikasnosti obavljanja poslova uprave.  Takođe, predmetnim izmjenama vrši se usklađivanje sa zakonima nad kojim Upravna inspekcija vrši upravni nadzor, kao i sa određenim odredbama Zakona o inspekcijama Republike Srpske.

Vlada Republike Srpske usvojila je Informaciju o stanju u proizvodnji i plasmanu proizvedenog povrća u Republici Srpskoj, a u vezi sa pandemijom korona virusa.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, u 2020. godini pod povrtarskim kulturama je zasijano oko 1.000 ha obradivih površina više nego prethodne godine, a s obzirom na povoljne agroekološke uslove za rast i razvoj povrtarskih kultura , zabilježen je povećan prinos, a samim tim pojavili su se i tržišni viškovi povrća.

U cilju stabilizacije tržišta i zaštite domaće proizvodnje, iz Кompenzacionog fonda Republike Srpske biće obezbijeđeno 2.000.000,00 КM za finansiranje interventnog otkupa tržišnih viškova   proizvedenog povrća u Republici Srpskoj.

Vlada je zadužila Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da donese Pravilnik o načinu i uslovima interventnog otkupa tržišnih viškova proizvedenog povrća u Republici Srpskoj.

Vlada Republike Srpske usvojila je Informaciju o utrošku i efektima dodijeljenih sredstava podsticaja za direktna ulaganja za male investicione projekte u 2019. godini.

Ministarstvo privrede i preduzetništva je po Javnom pozivu za dodjelu podsticaja za direktna ulaganja za male investicione projekte u 2019. godini, dodijelilo podsticaje za 38 privrednih subjekata, u ukupnom iznosu od 1.363.260,00 КM.  

Putem dodjele podsticaja podržana je realizacija malih investicionih projekata ukupne vrijednosti 15.260.935,31 КM, koji se odnose na nabavku savremenih tehnologija i opreme.  

Najznačajni efekti dodjele podsticaja su: 
-  rast ukupnog prihoda za 8,94%,  
-  rast prihoda od prodaje učinaka za 7,5 %,
-  rast prihoda od prodaje učinaka na inostranom tržištu za 8,7%,
-  povećanje zaposlenih radnika za 4,45% ili za 368 radnika.
S obzirom da analiza finansijskih pokazatelja poslovanja korisnika podsticaja ukazuje na pozitivna kretanja, smatramo da su dodijeljeni podsticaji postigli odgovarajuće efekte i opravdali očekivane rezultate. 

Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o odobravanju sredstava za socijalno zbrinjavanje radnika, u iznosu od 443.227,86 КM za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za 239 radnika iz 27 preduzeća, koji su procesom stečaja ili likvidacije preduzeća ostali bez zaposlenja.

Sredstva iz Odluke raspoređuju se: Fondu PIO Republike Srpske u iznosu od 443.227,86 КM, od čega je iznos od 131.145,51 КM za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za radnike preduzeća A.D. Novinarsko, izdavačko, štamparsko preduzeće „Oslobođenje“ iz Banja Luke (197 radnika), a iznos od 312.082,35 КM je predviđen za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za radnike (42 radnika iz 26 preduzeća) koji su se prijavili na Javni poziv Fonda PIO Republike Srpske otvoren do 31.12.2020. godine, a koji sa uplatom navedenih sredstava stiču uslove za starosnu penziju.

Vlada Republike Srpske donijela je Uredbu o prestanku važenja Uredbe o određivanju marže koja se primjenjuje prilikom formiranja cijena naftnih derivata.

Razlog za propisivanje navedene mjere je bila prevencija i suzbijanje nerealnog utvrđivanja cijena i eventualnog nepoštenog ponašanja pojedinih trgovaca naftnim derivatima, sa ciljem zaštite ekonomskih interesa građana i omogućavanja uredne snabdjevenosti tržišta u periodu proglašenog vanrednog stanja u Republici Srpskoj, usljed pandemije izazvane virusom SARS-CoV-2 i oboljenja uzrokovanog ovim virusom – COVID 19.

Budući da su se odnosi ponude i potražnje i kretanja cijena naftnih derivata stabilizovali, te uvažavajući činjenicu da je formiranje cijena robe i usluga na tržištu Republike Srpske slobodno prema uslovima tržišta, da je vanredno stanje u Republici Srpskoj koje je proglašeno zbog epidemiološke situacije usljed virusa korona, ukinuto Odlukom o ukidanju vanrednog stanja za teritoriju Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj: 48/20), stekli su se uslovi za prestanak važenja Uredbe o određivanju marže koja se primjenjuje prilikom formiranja cijena naftnih derivata.

Vlada Republike Srpske usvojila je Strategiju razvoja mentalnog zdravlja u Republici Srpskoj za period 2020-2030. godine.

Cilj ove strategije je da se unaprijede postojeći i razviju novi načini zaštite mentalnog zdravlja pojedinaca, ali i društva u cjelini, da se smanji pojava mentalnih problema i poremećaja u društvu, poveća dostupnost kvalitetnog i pravovremenog pružanja zdravstvenih usluga, te omogući rehabilitacija i socijalna inkluzija lica sa smetnjama mentalnog zdravlja.

Opšti ciljevi Strategije su: promocija mentalnog zdravlja za sve, zaštita mentalnog zdravlja stanovništva putem identifikovanja i osnaživanja protektivnih faktora i smanjenja faktora rizika, prevencija specifičnih mentalnih poremećaja sa fokusom na ključne rizične i protektivne faktore, unapređenje tretmana (rane detekcije, ranih intervencija, liječenja i rehabilitacije) lica sa smetnjama mentalnog zdravlja, unapređenje kvaliteta života, socijalne inkluzije, zdravlja, jednakosti i oporavka kod lica sa smetnjama mentalnog zdravlja, smanjenje stigme i diskriminacije.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм