U Srpskoj preminule 23 osobe, korna virusom zaraženo 500 ljudi

  • 04.11.2020. 19:09

U Srpskoj je hospitalizovano 907 zaraženih korona virusom, u UKC-u 376, a u opštim bolnicama 531. Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske trebalo bi sutra razmatrati prijedlog da se samoizolacija za pacijente oboljele od kovida-19 sa blagom ili srednje teškom kliničkom slikom u Republici Srpskoj smanji sa 14 na 10 dana.

Gradonačelnik Banja Luke, zahvalio se medicinskim radnicima i ljekarima UKC-a za do sada uloženi trud i predan rad u liječenju pacijenata. Borimo se lavovski za svakog pacijenta, puno radimo, ali malo vremena za priču imamo, a svoje ćemo reći sutra ili prekosutra, poručio je Vlado Đajić, generalni direktor UKC-a. Zato je gradoančelnik apelovao na Banjalučane i stanovnike cijele Srpske. 

"Tako da i ovaj put moramo zamoliti naše sugrađane, ali i sve ostale, da u danima koje su pred nama zaista minimiziraju broj kontaktata, okupljanja, na ono što je minimalno neophodno jer je čitav zdravstvnei sistem prenapregnut, i primarana zdravstvena zaštita i UKC, bolnice širom Republike Srpske", rekao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke. 

Više od 5.000 osoba na području Banja Luke je trenutno u izolaciji zbog pozitivnog nalaza na virus korona ili su najbliži kontakti tih osoba, kaže gradonačelnik. Tom broju, kaže Radojiči, treba dodati i veliki broj ljudi koji još čeka na pregled ili testiranje na virus korona, tako da je i primarna zdravstvena zaštita preopterećena. 

Testiranje iz automobila u naselju Malta, 12 timova u ARI ambulanti, dodatni tim u Hitnoj pomoći, bili su potezi u reorganiazciji Banjalučkog doma zdravlja koji već daju rezultate, kažu u Domu zdravlja. To je dovelo do većeg protoka pacijenata i bržeg pružanje zdravstvenih usluga pacijentima sa respiratornim tegobama. 

"Ono što je definitivno problem i što su uočile moje kolege, prilikom pružanja zdravstvenih usluga, pacijentima koji imaju akutne respiratorne tegobe, često nam se dogodi da se pacijenti kasno jave doktoru. Bez obzira koliko mi insistirali da oni dođu kad se čujemo s njima telefonom, oni čekaju rezultate testa. Aposlutno je pogrešno u ovoj situaciji čekati rezultate testa. Mi liječimo pacijenta koji ima zdravstvene tegobe, a ne liječimo test i rezultate testa", istakla je Nevena Todorović, direktor Doma zdravlja Banjaluka. 

Svakodnevno reorganizujemo naše ljudske i prostorne kapacitete, pratimo siutaciju, a u koliko bude potrebe pojačaćemo broj ljekara u amblanti za respiratorne tegobe, kaže Todorović. Kaže da su ljekari, tehničari i pomoćno osoblje isrpljeni, fizički i psihički, i da rade do zadnjih atoma snage. U to ime, moli građane da se pridržavaju preventivnih mjera.