Preduzeta preventiva

U Srpskoj nema pojave bolesti afričke kuge svinja

12:40, 08.02.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
U Republici Srpskoj nije zabilježena pojava bolesti afričke kuge svinja, a Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede preduzelo je preventivne mjere iz svoje nadležnosti i svakodnevno dobija informacije evropskih službi, prije svih Generalnog direktorata Evropske komisije za zdravlje i bezbjednost životinja.

Portparol Ministarstva Aleksandar Macanović rekao je danas Srni da je iz ovih izvještaja vidljivo da je u posljednjoj sedmici januara i prvoj sedmici februara u zemljama EU zabilježeno 159 slučajeva izbijanja bolesti kod divljih svinja i 13 slučajeva kod domaćih svinja. 

"Pretežno obolijevaju divlje svinje, a bolest se dalje prenosi na domaće u manjoj mjeri. Najviše slučajeva kod divljih svinja zabilježeno je u Poljskoj, a kod domaćih u Rumuniji", naveo je Macanović. 

Prema njegovim riječima, za sada nije registrovana pojava bolesti afričke kuge svinja u zemljama okruženja, Srbiji i Hrvatskoj. 

On je napomenuo da su preventivne mjere, uglavnom, u nadležnosti tijela na nivou BiH, Kancelarije za veterinarstvo BiH i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH. 

"Poslali smo dopis republičkim veterinarskim organizacijama i inspekcijama, Lovačkom savezu Republike Srpske, kao i svim korisnicima lovišta, te veterinarskim laboratorijama da u skladu sa nadležnostima obavijeste vlasnike farmi svinja o povećanom riziku za pojavu afričke kuge svinja. Ove ustanove treba da preduzmu sve preventivne mjere", naglasio je Macanović. 

S obzirom na to da trenutno nema efikasne vakcinacije i liječenja, Macanović kaže da je najbolja strategija za zemlje u kojima nema bolesti poboljšanje kontrole granica, pravilno podizanje svijesti i poboljšanje biološke bezbjednosti. 

"Sprečavanje unosa virusa moguće je i ograničavanjem kretanja divljih svinja", dodaje Macanović. 

On je ukazao da je afrička kuga svinja visokozarazna virusna bolest domaćih i divljih svinja koja pričinjava ekonomsku štetu. 

"U zemljama EU gdje se bolest pojavila vrši se eutanazija životinja jer nema poznatog lijeka. Opasnost za ljude ne postoji u smislu prenošenja bolesti sa životinja", navodi Macanović. 

Macanović je rekao da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede na raspolaganju medijima za sve informacije kako bi javnost bila objektivno i pravovremeno informisana.