U Srpskoj još 31 osoba zaražena virusom korona

  • 29.06.2020. 11:30

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, Bolnici Sveti Vračevi u Bijeljini i Univerzitetskoj bolnici u Foči izvršeno je testiranje 211 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod 31 osobe u Republici Srpskoj, rečeno je na konferenciji za novinare Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Zeljković je dodao da je problematično poštovanje mjera u poslovnim subjektima, te poručio vlasnicima, ali i institucijama, da je neophodno poštovanje mjera koje je Institut preporučio.

"U određenim slučajevima gdje je došlo do popuštanja mjera, odnosno nepridržavanja, došlo je i do pojave većeg broja pozitivnih osoba", rekao je Zeljković na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Radi se o osam muških i 23 ženskih osoba, od kojih je 11 mlađe, 19 srednje i jedna osoba starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta, 17 osoba je iz Bileće, po tri iz Ljubinja i Zvornika, dvije iz Laktaša i po jedna iz Prijedora, Banjaluke, Trebinja, Šamca, Gradiške i Čelinca.

U posljednja 24 časa testirano je 211 laboratorijskih uzoraka.

U skladu sa procjenama počeće raspuštanje republičkih karantina.

"Novi slučajevi biće, na osnovu procjene, upućeni u kućnu izolaciju", rekao je Zeljković.

Apelovao je na poslodavce, na javne isntitucija da poštuju mjere, jer je došlo do pouštanja mjera, odnosno do nepridržavanja mjera, pa je sam tim i povećan broj pozitvnih osoba na virus korona.

Epidemiolog u Institutu dr Јela Aćimović je navela da su u Srpskoj ukupno zaraženo 2.232 osobe. 

Testirano je više od 36.000 lica.

"Najviše pozitivnih lica u posljednja 24 časa vezano je za preduzeće u Trebinju, zbog čega još jednom naglašavamo da je potrebno striktno pridržavanje propisanih mjera, pogotovo u zatvorenim prostorima", rekla je Aćimovićeva.

Aćimovićeva je navela da su trenutno hospitalizovane 133 osobe, od čega na Univerzitetskom kliničkom centru 42, te u ostalim bolnicama 91 osoba.

"Od ukupnog broja oboljelih oporavilo se 59 odsto lica", dodala je Aćimovićeva.

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

    ''Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

    ''Емисија: На ивици терена (Р)

  • 13:30 Емисија: Аграр (Р)

    ''Емисија: Аграр (Р)