Alen Šeranić

U Srpskoj 34 novozaraženih virusom korona

  • 27.03.2020. 19:08

U Srpskoj su još 34 osobe pozitivne na virus korona, a ukupno je zaraženo 155, najnoviji su podaci Ministarstva zdravlja.

Juče je testirano 176 osoba, naš cilj je da što prije otkrijemo sve osobe koje su pozitivne, rekao je ministar zdravlja Alen Šeranić. Među pozitivnima na koronu su i tri zdravstvena radnika. 

"Što se tiče UKC-a, 27 pacijenata je sa srednje teškom kliničkom slikom na kliničkom centru, dvije osobe imamo na respiratoru. Obe osobe na respiratoru oboljele su od hroničnih oboljenja. 
Radi se o dva ljekara i jednom tehničaru. Dva ljekara su iz javnih zdravstvenih ustanova, tehničar je iz privatne zadravstvene ustanove", rekao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske. 

Trend je da većina pozitivnih na virus korona dolazi iz lokalnih zajednica u kojima su i ranije evidentirana pozitivna lica. To je razlog zbog kojeg smo se odlučili da osobe pozitivne na virus korona izdvojimo iz zajednice, kaže Šeranić. Svi uzeti uzorci od osoba koje su u karantinu u Gradišci, su negativni. U punoj funkciju su karantini na graničnim prelazima u Šamcu i Brodu, kao i u većini lokalnih zajednica, a smanjen je broj ulazaka osoba iz inostranstva. Ministar je pojasnio trenutne izuzetke od slanja u Studentski dom u Banjaluci. 

"Radi se o porodičnim klasterima koji imaju recimo po četvoro djece, imaju malu djecu od tri, četiri mjeseca,vrlo je teško obezbjediti za ta lica boravak u domu. Ali, ono što smo obezbjedili direktan 24-časovni zdravstveni nadzor iz Doma zdravlja i imamo policijske patrole koje redovono obilaze sve ove loakcije. U ovm trenutku osobe kojima je 13. dana karantina, one koji imaju pozitivan nalaz na korona virus nismo prebacivali u sam Studnetski dom, nego smo im uzeli nalaz u slučaju da bude pozitivan oni automtaski idu u Studentski dom. To je revidirani, ponovljeni nalaz na kraju 14-dnevngo tretmana, odnosno njihovog praćenja. Ukolio bude negativna onda imamo dalje preporuke Instituta boravka u kući i nadzora", istakao je Šeranić. 

Preporuka Ministarstva zdravlja za bolnice je da onkološke pacijente koji su hitni, u skaldu sa pravilima medicinske struke, prihvataju i da rade sve što misle da je potrebno. Članovi Glavnog koordinacionog tima razgovarali su o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj i aktivnostima koje preduzimaju nadležne institucije sa ciljem nabavke novih testova na virus korona, koji će omogućiti masovnije testiranje stanovništva, te sukcesivne nabavke medicinske opreme, uključujući respiratore i zaštitna odjela za medicinske radnike. Srpska ima dovoljno testova, a konstantno radimo na nabavci novih, kaže Šeranić. UNDP je donirao 3.000 testova koji bi trebali stići u ponedjeljak, a preko međunarodne organizacije nabavljeno je 25.000 testova koji će biti sukcesivno isporučivani od petka, 3. aprila.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.