Zavoda za statistiku

U septembru rekordna zaposlenost u Srpskoj

  • 24.12.2018. 19:18

Republika Srpska u septembru ove godine imala je najviše zaposlenih. U odnosu na prošlogodišnji septembar, u devetom mjesecu ove godine zaposleno je skoro pet i po hiljada radnika više.

Nešto slično desilo se i u martu kada je zaposleno preko pet hiljada ljudi više nego u trećem mjesecu prošle godine.

"Od ukupnog broja zapsolenih 227.677 lica je zaposleno u poslovnim subjektima, dok se 41.202 zaposlenih odnosi na preduzetnike i lica zaposlena kod njih. U septembru 2018. godine u odnosu na mart 2018. godine zabilježen je rast broja zaposlenih u 16 od 19 područja", istakao je Jasmin komić, direktor Zavoda za statistiku Republike Srpske. 

Najvišu platu u prošlom mjesecu imali su zaposleni u finansijama, dok su najnižu imali ugostitelji.

"U novembru 2018. godine u odnosu na oktobar, najveći nominalni rast plate nakon oporezivanja zabilježen je u područjima poslovanja nekretninama, 3,6 odsto, građevinarstvo 1,6 odsto. 
Smanjenje plate, zabilježeno je u područjima vađenja ruda i kamena, 5,5 odsto, djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalnog rada 2,8 odsto".

U ovoj godini porasle su i cijene proizvoda i usluga. Namještaj, plin, goriva, odjeća i obuća  u novembru su bili skuplji, dok su cijene u zdravstvu, obrazovanju i ugostiteljstvu ostale iste. U odnosu na prošlu godinu porasla je i industrijska proizvodnja.

"U periodu janaur-novembar 2018. godine u peređenju sa istim periodom prošle godine industrijska proizvodnja veća je za 4,3 odsto. U području proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacijom ostvaren je rast od 22,9 odsto".

 
Republika Srpska je u ovoj godini izvezla robe vrijednosti skoro 3.5 milijarde, dok je uvoz bio nešto veći. Najviše robe otišlo je u Italiju i Srbiju, a namjanje u Iran.