Doboj

U Republici Srpskoj otvorena prva istraga protiv NATO avijacije

  • 15.03.2021. 20:38

Otvorena je prva istraga o ratnim djelima NATO-a u Republici Srpskoj. Od trećeg marta, dobojsko Tužilaštvo istražuje ko su lica NATO avijacije, koja se sumjiče da su u avgustu i septembru, 1995. godine, tokom bombardovanja područja Doboja i Teslića, počinili krivično djelo protiv civilnog stanovništva. 

"Okružno javno tužilaštvo u Doboju donijelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv NN izvršioca ili više njih, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, a prilikom bombardovanja  vojnih i civilnih objekata na teritoriji opštine Doboj i opštine Teslić od strane NATO avijacije 1995. godine", poručuju iz Okružnog javnog tužilaštva u Doboju.

NATO snage gađale su i telekomunikacijski toranj na Ozrenu, kada je poginulo pet vezista Vojske Republike Srpske. U Boračkoj organizaciji se nadaju široj istrazi.

"Bilo bi dobro ako ništa drug da se razjasni uloga NATO pakta u tom vremenu, jer to je jedna klasična vazduhoplovna operacija koja je bila podrška snagama muslimanko-hrvatske federacije u borbi protiv snaga Vojske Republike Srpske", kaže Milomir Savčić, predsjednik boračke organizacije.

Predmet je rekonstruisan nakon što je 2014. godine uništen u poplavama. Centar javne bezbjednsti Doboj,  raspolaže svom dokumentacijom koja je ponovo dostavljena Tužilaštvu. Kako nezvanično saznajemo, predmet je prošao i kroz ruke tužioca Tužilaštva BiH. Za vrijeme NATO agresije na Republiku Srpsku, stradalo je više od 100 civila. Stanovništvo i danas trpi posljedice bombardovanja osiromašenim uranijumom.

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.