U Republici Srpskoj od virusa korona se oporavile 234 osobe

  • 17.04.2020. 18:23

U Klinici za infektivne bolesti UKC Republike Srpske, u posljednja 24 sata, preminuo je jedan pacijent. Radi se o muškarcu kod kojeg je potvrđeno prisustvo novog korona virusa, saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove. U Republici Srpskoj 16 osoba je preminulo od posljedica Covida-19. 

"Riječ je o pedesetosmogodišnjem pacijentu, iz Banjaluke koji nije imao hronična udružena oboljenja. Pacijent je bio hospitalizovan 10 dana u Klinici za infektivne bolesti", poručuju iz UKC-a.

U Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske u protekla 24 časa testirano je ukupno 429 uzoraka, a pozitivnost na novi virus korona je utvrđen kod još 14 osoba. Radi se o osam žena i šest muškaraca. Četiri osobe su iz Banjaluke, tri osobe su iz Čelnica, dvije iz Kotor Varoša i Osmaka, i po jedna osoba je iz Laktaša, Pala i Teslića, rekao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS. 

Četiri osobe od 14 novozaraženih su  hospitalizovane u UKC, a ostale će biti zbrinjavane u drugim bolnicama i domovima zdravlja. U Republici Srpskoj novi virus korona potvrđen je kod 500 osoba, podaci su ministarstva zdravlja. 

"Ono što je dobro da smo kroz ovaj turnus ispitivnaja u toku 24h radili zdravstveni nadzor nad 66 zdravstvenih radnika, 32 radnika iz doma za starija lica, 24 pripadnika MUP-a  i 101 osobe iz lokalnih karantina i svi ovi nalazi su bili negativni", kaže Šeranić.

Od novog virusa korona u Republici Srpskoj oporavile su se 234 osobe, najviše ih je iz Banjaluke -155 osoba. U UKC nalazi 37 pacijenata sa težom kliničkom slikom, od čega su četiri na respiratoru, a pet kiseoničkoj maski, dok je u izolaciji sedam lica koja čekaju nalaze. 

Na staroj lokaciji banjalučke Pulmologije nalazi se 45 lica sa lakšom kliničkom slikom, po četiri pacijenta su na liječenju u bolnicama u Doboju, Trebinju i Istočnom Sarajevu, a jedan u Prijedoru. U objektima u kojima su smještena lica koja su pozitivna na virus korona, a nemaju simptoma, nalazi se 90 osoba i najviše ih je u Studenstkom centru "Nikola Tesla" u Banjaluci - 73 i Studentskom domu u Trebinju - 10. Ministar Šeranić kaže da su građani shvatili ozbiljnost situacije u vezi sa epidemijom virusa korona i da se njihova disciplina vidi kroz epidemiološke podatke. 

"Ono što će biti bitno, svakako je da u ove dane Vaskrsa i dalje se ponašamo odgovorno, da ostanemo u kući i da budemo oprezni što se tiče svega onoga kada je u pitanju mogućnost prenosa virusa korona", kaže Šeranić.

Institut za zaštitu zdravlja Republike Srpske juče je dobio 22.000 testova koji su nabavljeni sredstvima Vlade, a UNDP je pomogao prilikom nabavke. 

Ministar Šeranić kaže da je Srpska uspjela iz Kine da dopremi značajnu količinu opreme za ličnu zaštitu i drugih medicinskih sredstava potrebnih Republici Srpskoj za dalju borbu protiv epidemije virusa korona. Proteklih dana  značajna pomoć je stigla je iz Srbije i Mađarske, te niza kompanija iz Kine, Evrope i Srpske. Stručnjaci iz Ruske Federacije sprovode mjere dezinfekcije na terenu, kaže ministar. 
 

Тагови:
  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм