28 osoba pod zdravstvenim nadzorom

U Republici Srpskoj nema oboljelih od virusa korona

  • 26.02.2020. 19:09

U Banjaluci nema oboljelih od virusa korona. 28 osoba jeste pod zdravstvenim nadzorom, ali zbog boravka u italijanskim pokrajinama u kojima je proglašena epidemija.

Za sada ne pokazuju bilo kakve simptome, uvjeravaju iz banjalučkog Doma zdravlja. Ipak, u gradskoj upravi ne prepuštaju sve slučaju, pa je zato zasjedao i Gradski štab za vanredne situacije. Utvrđen je set preventivnih mjera. 

"Tražeći od svih ustanova, škola, kafea, restorana, trgovina, javnog prevoza da izvrše dodatne higijenske mjere, preventivne higijenske mjere gdje je potrebno dezinfekciju, gdje je potrebno i nabavke sredstava i preduzimanje pojačanih mjera", rekao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

"Sada nema nijednog potvrđenog slučaja, i ako bude, naravno da opet nema mjesta za paniku, zato što higijenskim mjerama možemo dodatno ublažiti, odnosno spriječiti većeg broja oboljelih", istakla je Nevena Todorovoć, direktor Doma zdravlja Banjaluka. 

Iste poruke stižu i sa juga Srpske. U Trebinju kažu, spremni su za moguću pojavu zaraze. Na raspolaganju imaju tri lokacije koje će koristiti kao izolaciju ako virus korona stigne u taj grad. Uvjeravaju, Trebinjci zasad mogu da budu mirni.
 
"Jedan od glavnih zaključaka je da poštujemo naredbu da se držimo uputstava, da odredimo i odredili smo lokaciju u slučaju, ne daj Bože, da dođe do slučaja virusa u gradu Trebinju, da imamo određenu lokaciju gdje bi smjestili te ljude. Za sada adresa jedina što se tiče i nadležnosti grada Trebinja je Dom zdravlja Trebinje", naglasio je Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja. 

"Ako sa granice postoji anamnestički sumnja, onda idu u to mjesto koje odredimo, to je nekakva vrsta izolacije, da ne idemo odmah na karantin, gdje će se vršiti trijaža. Mislim da nema razloga za paniku, da potpuno građani mogu biti mirni, znači sve je obezbijeđeno", istakla je Branka Drašković, direktor Doma zdravlja Trebinje.
 
Štabovi će nastaviti s redovnim sastancima. Pred trebinjskim je već večeras još jedan. Pojačavanje higijenskih mjera jedan je od najvažnijih savjeta kako bi se smanjila mogućnost zaraze.  

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.