Saopštenje ministra zdravlja

U Republici Srpskoj još sedam zaraženih

08:33, 26.03.2020.
Izvor: ATV
Ministar zdravlja i socijalne zaštite, Alen Šeranić, poručio je na današnjoj konferenciji da je jučerašnji dan protekao u uzimanju uzoraka od osoba u karantinu i da je u Republici Srpskoj registrovano još sedam slučajeva zaraze virusom korona.

"Juče smo uzimali uzorke osobama koje se nalaze u karantinu u Gradiškoj i Šamcu koji je kao karantin startovao juče. Testirano je 75 osobe, potvrđeno je prisustvo virusa kod još sedam osoba. Testirane su 31 osoba iz karantina u Gradišci i svi su negativni", rekao je Šeranić

Jedna osoba iz Banjaluke, dvije iz Gradiške, tri iz Kozarske Dubice, jedna iz Doboja.

Sve osobe su u kućnoj izolaciji ili su u karantinu. One osobe kod kojih je utvrđen pozitivan nalaz biće prebačene u karantin u Banjaluci u kojem borave osobe sa pozitivnim nalazom na koronavirus.

Pod zdravstvenim nadzorom u Republici Srpskoj je 16.443 osobe. Kada je riječ o karantinskom smještaju u Gradišci, nalazi se 49 osoba, 21 je iz FBiH, a 28 iz Republike Srpske. Oni koji imaju negativan nalaz upućuje se prema karantinima u lokalnim zajednicama.

"Oni koji su pozitivni biće upućeni u karantinske smještaje gdje se nalaze osobe sa pozitivnim nalazom na koronavirus, kao što je slučaj sa Banjalukom, dok će osobe koje budu u istočnom dijelu Republike Srpske biće smješteni u đačkom domu u Bijeljini", rekao je Šeranić.

U Banjaluci je smješteno 24 osobe, uzeti su brisevi i danas se nastavljaju aktivnosti u samoj Banjaluci.

Virusom korona zaražen je doktor iz dobojske bolnice, saopštio je to Alen Šeranić, i to je 121. slučaj zaraze u Republici Srpskoj.

"Doktor nije radio posljednjih sedam dana, boravio je kući, ali će sad epidemiolog na tom području ispitati sve rizične kontakte, kolege koji rade sa njim u ovoj zdravstvenoj ustanovi", poručio je Šeranić.