U Republici Srpskoj izdato 2.133 turističkih vaučera

  • 10.07.2020. 18:31

Do današnjeg dana je izdato 2133 turističkih vaučera u Srpskoj. Banja Vrućica, Višegrad, Nacionalni park Sutjeska i Etno selo Stanišići najpoželjnije su lokacije ovog ljeta. Građani Srpske mogu iskoristiti vaučere u 70 smještajnih objekata i dvadesetak turističkih agencija, kaže ministar trgovine i turizma Suzana Gašić. 

"Rok za prijavu ugostiteljskih objekata za pružanje usluga smještaja i turističkih agencija traje do novembra, tako da je još uvijek otvoreno i svi koji prepoznaju svoju priliku za učešće u ovom projektu mogu da se prijave ministarstvu sve do mjeseca novembra. Rok za iskoristiti turistički vaučer od građana je 15. novembar", kaže Suzana Gašić, ministar trgovine i turizma Republike Srpske. 

Vaučeri ipak nisu dovoljni da u potpunosti poprave štetu koju je pretrpio turizam. Podaci za Banjaluku za maj ove i prošle godine to najbolje pokazuju. 

"U maju mjesecu prošle godine bilo je 8.787 dolazaka, a u maju ove godine 349. Po svemu vidimo veliki je pad, turizam je jedna od najugroženijih privrednih grana", kaže Irena Radivojević, direktor TO Banjaluka.

Popunjenost hotelskih kapacitetea već mjesecima ne prelazi 30 odsto. Malobrojni gosti uglavnom biznis turisti su iz Srbije, ali se kratko zadržavaju. Ugostitelji kažu da sve epidemiološke mjere u potpunosti poštuju i da su hoteli u Srpskoj potpuno bezbjedni. 

"Nakon svakog noćenja gosta kompletna soba se dezinfikuje i ostavljena je da se zrači 24 sata, znači niko je u tom periodu ne posjećuje. Bukvalno pravimo jedan dan razmaka kako bismo sve dezinfikovali i da možemo funkcionisati kako treba", kaže Zlatan Tatić, udruženje ugostiteljstva i turizma Republike Srpske.

S obzirom na tešku situaciju ugostitelji Republike Srpske izdali su apel kolegama, gostima i vlastima. U njemu, između ostalog navode da je neophodno poštovanje mjera koje moraju biti razumno donesene. Uz malo strpljenja ćemo poboljšati epidemiološku sliku, a tada možemo očekivati i veći broj posjetilaca, kažu ugostitelji.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм