U Republici Srpskoj 16 novih osoba zaraženih virusom korona

  • 19.03.2020. 17:11

Nakon treće sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije, ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić je poručio da je 16 novoboljelih od virusa korona u Republici Srpskoj.

"Danas smo testirali 50 uzoraka, od kojih je 16 pozitivno na virus korona. Kada su u pitanju klasteri, devet osoba je vezano za treći klaster iz Banjaluke iz kojeg imamo najviše oboljelih. Dok su tri osobe takođe iz Banjaluke, ali su vezane za druge klastere. Pored toga imamo jednu osobu u Ribniku, jednu u Prijedoru, jednu u Kozarskoj Dubici i jednu u Bijeljini koje su bile u kontaktu sa osobama koje su došle iz inostranstva", rekao je Alen Šeranić.

Danas je potvrđen virus korona kod 10 žesnkih osoba i šest muškaraca.

Dvije ženske osobe se nalaze u UKC-u, koje su već ranije bile u izolaciji. Sada će biti prebačene na odjel oboljelih od virusa korona i dobrog su zdravstvenog stanja, poručio je Šeranić.

11 osoba iz Banjaluke, jedna osoba ima istoriju putovanja u Beograd, a kontakt je nepoznat. Jedna osoba je radila na aerodromu u BiH.  

Jedna osoba je bila u Austriji i prijavila je da je bila u kontaktu sa četiri osobe kod kojih je ustanovljen virus korona.

"Bitno je da pratimo osobe i smanjujemo mogućnost socijalnog kontakta. I danas je Banjaluka koja prednjači sa osobama koje su pod nadzorom, a zatim Prnjavor i Bijeljina. Trenutno imamo 45 osoba pozitivnih na virus korona u Republici Srpskoj", rekao je Šeranić.

Тагови: