U Prnjavoru uskoro 46 kamera na 22 lokacije

14:18, 26.05.2020.
Izvor: ATV
Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač i načelnik opštine Prnjavor Darkom Tomaš potpisali su danas sporazum o saradnji koji će omogućiti uspostavljanje savremenog sistema video-nadzora po konceptu "Siguran grad" u ovoj opštini.

Cilj sporazuma je da se i u Prnjavoru omogući nadzor javnih površina kako bi se povećala bezbjednost građana i njihove imovine, odnosno, preventivno djelovalo na remećenje javnog reda i mira i činjenje krivičnih djela, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Sporazumom je definisano da će opština Prnjavor finansirati nabavku opreme i usluge za izvođenje radova, dok je Ministarstvo izradilo elaborat za sistem video nadzora, na osnovu kojeg će razviti a onda i implementirati softver za obradu podataka evidentiranih kamerama. Takođe, nakon isteka garantnog roka, Ministarstvo će vršiti poslove administracije i održavanja sistema video nadzora.

Elaborat, koji je izradilo Ministarstvo, predviđa instaliranje 46 kamera na 22 lokacije koje su definisane kao prioritetne. Osam kamera, takođe, imaju mogućnost automatskog prepoznavanja registarskih oznaka na vozilima.

Praćenje i arhiviranje video-zapisa vršiće se u Policijskoj stanici Prnjavor u skladu sa važećim zakonskim propisima.

Iz Ministarstva podsjećaju da je sporazum o saradnji u prethodnom periodu potpisan sa 43 lokalne zajednice u Republici Srpskoj.