Natalija Trivić

U pripremi dva velika projekta Vlada Srpske i Srbije

  • 07.02.2019. 10:31

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da Vlada Srpske sa Srbijom sprema dva velika projekta u koje će biti uključeno Ministarstvo - prvi je potpisivanje povelje o srpskom kulturnom prostoru koja definiše sve interese u oblasti kulture srpskog naroda, a drugi je izgradnja memorijalnog centra u Spomen-području Donja Gradina.

Trivićeva je navela da povelja, koja je u pripremi i za koju se očekuje da sa resornim ministarstvom Srbije bude potpisana krajem februara, treba da poveže sve Srbe u njihovom kulturološkom djelovanju gdje god se nalazili. 

"Tim dokumentom jačamo saradnju svih Srba i činimo da to ubuduće ne bude samo saradnja koja zavisi od državnih institucija. Identifikacija kulture Srba je jedna i tako ćemo djelovati", rekla je Trivićeva za "Večernje novosti". 

Ona je naglasila da se izgradnjom memorijalnog kompleksa i muzeja za spomen žrtvama logora Jasenovac žele zaštititi zvanična naučna istraživanja o broju stradalih Srba, ali i Jevreja i Roma, i da se to nikada ne zaboravi i ostane narednim generacijama. 

"U toku je formiranje tima Vlade Srpske koji će sa timom iz Srbije raditi na realizaciji glavnog tehničkog rješenja", dodala je Trivićeva. 

Ona je podsjetila da su se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik na posljednjem sastanku u Beogradu dogovorili da ovaj projekat bude finansiran tako da Srbija izdvoji 75 odsto sredstava, a Republika Srpska 25 odsto. 

Trivićeva je napomenula da srpski jezik i ćirilično pismo moraju uživati posebnu brigu i zaštitu svih jer predstavljaju osnov srpskog nacionalnog identiteta. 

"Planiramo da okupimo relevantne institucije, istaknute lingviste i intelektualce da bismo došli do najboljeg rješenja. Krajem marta održaćemo forum o zaštiti ćirilice. Srbija radi na izmjenama i dopunama zakona o zaštiti ćirilice u javnoj upotrebi. Jedna od ideja je da javne ustanove i preduzeća koriste maksimalno ćirilicu", navela je Trivićeva.

Тагови: