Vlada Republike Srpske

U ovoj godini planirano da se uloži još oko milion KM u Višegrad

  • 20.09.2018. 13:25

Prema podacima Vlade Republike Srpske do sada je po različitim programima iz razvojnog programa i iz budžeta Republike Srpske u opštinu Višegrad uloženo oko 35 miliona maraka.

Pored podrške Vlade i ministarstava na teritoriji opštine Višegrad kroz kredite Investiciono razvojne banke Republike Srpske (IRRB RS) plasirano je oko pet miliona maraka. 

U ovoj godini Vlada Srpske uložiće gotovo milion KM za izgradnju dječjeg igrališta i pomoćnog stadiona sa pristupnim saobraćajninaca i parking prostorom, te transportnog cjevovoda od izvora Odžak jedan i dva do postojećeg transportnog cjevovoda Klašnik - Prelovo, kao i za izgradnju kanalizacione mreže. 

Najznačajnija ulaganja, oko 10,6 miliona, uložena su u projekat izgradnje Andrićgrada, koji osim istorijskog i kulturnog ima i veliki značaj za razvoj turističkih i svih drugih razvojnih potencijala opštine Višegrad. 

U saradnji sa boračkom organizacijom, koja je dala značajan doprinos u odbrambeno-otadžbinskom ratu, realizovani su mnogi projekti od kojih su najznačajniji stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca i ratnihvojnih invalida kojim su stambeno zbrinute 253 porodice za šta je izdvojeno oko tri miliona maraka. 

Prema podacima Vlade, na području opštine Višegrad nema stambeno nezbrinutih porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida. 

Pored programa stambenog zbrinjavanja, Vlada je nastojala pomoći i iskazati podršku ovoj lokalnoj zajednici i kroz druge projekte, pa je kroz projekte socijalnog zbrinjavanja radnika koji su procesom privatizacije, stečaja ili likvidacije preduzeća ostali bez posla u ovoj lokalnoj zajednici zbrinuto 1.211 radnika iz 12 preduzeća, što je Vlada finansirala sa više od četiri miliona KM. 

Kroz projekte zapošljavanja u opštinu Višegrad uloženo je oko 900 hiljada KM, čime je omogućeno da 249 lica pronađu posao. 

Kada je riječ o privrednom razvoju Višegrada, Vlada Srpske je u periodu od 2006. godine do danas, u okviru podrške privredi uložila oko tri miliona KM, dok je za socijalno ugroženo stanovništvo izdvojeno gotovo pola miliona KM za subvencije električne energije. 

U oblasti poljoprivrede na području Višegrada kroz različite projekte, među kojima su podsticaji za razvoj poljoprivrede i sela, uloženo je oko tri miliona KM, a još oko tri miliona uloženo je u izgradnju i rekonstrukciju magistralnih i pristupnih puteva. 

Za izgradnju i opremanje novog Doma zdravlja, te kroz projekat HSEP - adaptacija, sanacija, rekonstrukcija i opremanje ambulanti porodične medicine u oblast zdravstva u ovoj lokalnoj zajednici uloženo je oko dva miliona KM. 

Iz republičkog budžeta je kroz projekte obnove stambenih jedinica, infrastrukture, održivog povratka, alternativnog smještaja i slično, obezbijeđeno gotovo pet miliona KM.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.