Šamac

U karantinu na graničnom prelazu 17 lica

  • 27.03.2020. 14:53

Na području Šamca do danas nema registrovanih slučajeva oboljelih od virusa korona, pod nadzorom je 140 lica, a u karantin na graničnom prelazu na području ove opštine smješteno je 17 lica.

Tokom prethodna 24 časa pod nadzor su stavljena tri lica, a ukupno sa današnjim danom iz zdravstvenog nadzora izašlo je 25 lica, saopštio je opštinski Štab za vanredne situacije nakon današnje sjednice.

Od lica u karantinu na graničnom prelazu osam je sa teritorije Republike Srpske, a devet lica sa teritorije Federacije BiH.

U okviru karantina testirano je sedam lica, od kojih je jedno sa područja opštine Šamac. Rezultati testiranja se očekuju u toku dana.

Na sjednici Štaba konstatovano je da je u prethodna 24 časa komunalna policija izvršila 57 kontrola postupanja po izdatim rješenjima o strogoj izolaciji i stavljanju pod zdravstveni nadzor, a sva kontrolisana lica su zatečena na svojim kućnim adresama.

U saopštenju se dodaje da se shodno preporukama Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske upotreba zaštitnih maski preporučuje osobama koje imaju neke od simptoma respiratorne infekcije i osobama koje brinu o tim licima.

Ostali građani mogu nošenjem maski ili na drugi način /šal, marama i slično/, obezbijediti preventivnu zaštitu sebe i lica sa kojim dolaze u kontakt, napominje se u saopštenju.

Opštinski Štab za vanredne situacije konstatovao je da je 20. marta predsjednicima savjeta mjesnih zajednica podijeljena određena količina zaštitnih maski za urgentne potrebe.

"U narednom periodu Štab će sagledati mogućnosti za podjelu dodatnih količina maski, skrećući pažnju na racionalno korištenje s obzirom na neizvjesnost trajanja pandemije", naveli su iz Štaba.

U saopštenju se ističe da je opština Šamac jedna od rijetkih lokalnih zajednica u Republici Srpskoj koja je u skladu sa mogućnostima podijelila maske kako stanovništvu sa područja opštine tako i susjednim opštinama, a i Republički štab za vanredne situacije izuzeo je određenu količinu zaštitnih maski za svoje potrebe.

U skladu sa naredbom o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona u jedinicama lokalne samouprave u Republici Srpskoj, preporučeno je da se za sprovođenje mjera preventivne dezinfekcije kod pravnih lica, preduzetnika i fizičkih lica koja obavljaju poslovnu djelatnost iz reda zaposlenih radnika zaduži lice koje će rukovati sa dezinfekcionim sredstvom namijenjenim za dezinfekciju ruku licima koja ulaze u poslovne objekte.

Тагови: