U karantin idu đaci i nastavnici koji su bili u bliskom kontaktu visokog rizika

  • 01.10.2020. 13:29

Blizak kontakt visokog rizika u školi je ako nije poštovana mjera distance i nošenja maske tokom nastave, kao i kumulativni kontakt licem u lice, bez maski, duži od 15 minuta na razmaku manjem od dva metra.

U Institutu za javno zdravstvo RS dodaju da u kontakt visokog rizika spadaj i direktni kontakt, odnosno rukovanje i grljenje, bliski kontakt i izvan škole, dijeljeljnje predmeta knjiga, užine i slično.

U ovom institutu objašnjavaju da, ako se procijeni da su neki učenici/nastavnici bili u bliskom kontaktu visokog rizika, ili je cijeli razred bio u takvom kontaktu, određuje im se mjera karantina.

– Tokom karantina se testiranje obavlja u skladu sa standardnim protokolom testiranja, odnosno, ako dođe do pojave simptoma. U izuzetnim slučajevima, može se procijeniti potreba testiranja i ranije. Ako se kod još jednog učenika/nastavnika u grupi potvrdi kovid-19, nastao usljed prenosa infekcije unutar razreda, cijela grupa se upućuje u karantin – objašnjavaju u IJZ RS.

Dodaju da, ako tokom perioda karantina ne dođe do razvoja simptoma kod učenika ili nastavnika koji su u karantinu bili zbog kontakta sa pozitivnom osobom tokom nastave, nakon isteka perioda karantina se vraćaju na nastavu bez testiranja.

– Učenici ili nastavnici koji su bili u karantinu radi kontakta sa članom istog domaćinstva, pozitivnim na kovid-19, radi većeg rizika tog kontakta se testiraju na kraju perioda karantina, odnosno prije povratka na nastavu, 13. dan karantina. Učenik/nastavnik koji je pozitivan na kovid-19 se testira i zadnji dan perioda izolacije, odnosno prije povratka u školu. Za povratak u školu je dovoljan jedan negativan test, ne prije zadnjeg dana izolacije, uz ispunjene ostale uslove za izlazak iz izolacije – kažu u IJZ RS.

Učenik ili nastavnik, čiji je član domaćinstva u karantinu, ide u školu pod uslovom da može da kontinuirano održava fizičku distancu, kontinuirano nosi masku, te da mu se aktivno prati zdravstveno stanje, uključujući mjerenje temperature dva puta dnevno.

– Ako član domaćinstva dobije simptome ili znakove bolesti u skladu sa definicijom slučaja COVID/19, učenik/nastavnik odmah prestaje da ide u školu, odnosno, ne čeka se testiranje člana domaćinstva iz karantina – objašnjavaju u ovom institutu.

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.