U Doboju održan sastanak zbog koronavirusa

  • 26.02.2020. 19:04

Zdravstvene ustanove i krizni štabovi entiteta spremni su da odgovore na pojavu virusa korona u BiH, poruka je nadležnih.

Dosta je urađeno na svim nivoima vlasti, poručuju entitetski premijeri. I dalje će se djelovoati koordinisano. 

"Ne treba pretjerano dizati paniku među našim građanima, korona virus može se kontrolisati ukoliko se svi pridržavamo procedura koje nalažu zdravastvene ustanove i radnici", rekao je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

"Ni da se kupuju lijekovi, ni da se kupuju proizvodi, vidimo neke police su zaista u šoping centrima prazne", istakao je Fadil Novalić, premijer Federacije BiH. 

Hiljadu testova stiglo je u BiH, iduće sedmice očekuje se i zaštitna oprema za zdravstvene radnike. Ustanove imaju plan u slučaju pojave oboljelih od virusa korona. 

"Tako je napravljen plan da imamo karantine za pozitivne da imamo spremljene kapacitete u bolnicama za oboljele i da imamo intenzivne jedinice za vitalno ugrožene pacijente", naglasio je Vlado Đajić, generalni direktor UKC Banjaluka. 

U kliničke centre će samo životno ugroženi. Karantin ili izolacija od 40 dana mogu se provesti i mimo zdravstvenih ustanova. 

"Ne smijemo sve kapacitete preusmjeriti na odgovor na ovo pitanje, moramo obezbijediti da redovne procedure u zdravstvenom sistemu funkcionišu jer je to važno za dobrobit svih građana", istakao je Alen Šeranić, minstar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske. 

"Zaraženi mogu biti izolirni i samo praćeno njihovo stanje oni će preboljeti virus kao i ostalu gripu", naglasio je Vjekoslav Mandić, ministar zdravlja FBiH. 

U slučaju potvrde virusa, smanjiće se broj graničnih prelaza. U roku od 72 sata nakon potvrde virusa i Svjetska zdravstvena organizacija pružiće dodatanu podršku u vidu testova i opreme. 

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.