Pridružila se i predsjednica

U Brčkom proslavljen Dan Republike Srpske

  • 10.01.2019. 19:11

Odjekivala je himna Republike Srpske danas u Brčkom. S razlogom, jer su Srbi u Brčkom proslavili Dan Repubilike. Pridružila im se i predsjednica Željka Cvijanović,koja se ovaj put našla i u ulozi domaćina i ulozi gosta.

Podjsetila je da je Brčko žila kucavica Srpske, da nema prekidnja teritorije niti pravljenja trećeg entetitea od distrikta, te obećala da će Srpska kao i do sada pomagati i razvoju distrikta i njegovih građana. 

“Preko 30 miliona maraka Republike Srpske na taj način je donirala, dakle, posredno preko cijene električne energije upravo građanima Brčko distrikta. Naravno i kroz realizciju brojnih projekata. Ono što je važno da svi mi i ovdje u Brčkom i u svakom drugom dijelu Republike Srpske, i oni koji žive izvan Republike Srpske, a dolaze iz naših krajeva razumiju koliko je važno što danas imamo Srpsku. Ja sam ponosna što je Republika snažna i sve jača", kaže predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske, inače Brčak, Petar Đokić, podsjetio je da Srpska Distrikt snabdijeva električnom energijom po najnižim cijenama već duže od 12 godina. Napomenu je i da Vlada Srpske takođe pomaže i privredne aktivnosti kroz različite vidove saradnje sa brčanskim privrednicima. 

“Samo u 2018.godini iz budžeta RS za različite projekte u Brčko distriktu je izdvojeno negdje oko dva miliona i dvjesto hiljada maraka.Pored toga obezbijeđena je odnacija od Vlade Srbije milion eura. To je skoro četiri miliona maraka samo u jednoj godini investirano u Brčko distrikt", kaže Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva.

Gradonačelnik Siniša Milić rekao je da Srbi u Brčkom nastavaljaju tradiciju obilježavanja Dana Republike. To je najvažnija starteška tačka za Republiku Srpsku i kroz ove manifestacije se potvrđuje i političko i nacionalno jedinstvo Srba u Republici Srpskoj, i njenih državljana u distriktu, podsjeto je Milić. 

“Sama arbitražna odluka, takva kakva jeste govori i o tome da je Brčko i vlasništvo i Republike Srpske, nikakav treći entitet. Pravno za takvu kvalifikaciju nedostaje tzv. federalni princip, odnosno učešće u vršenju vlasti na novu BiH. Zato su vrlo opasne tendencije izmjene izbornog zakonodatsva na način da Brčko ima svoje direktno predstavništvo u Sarajevu. I mi to nećemo dopustiti", kaže Siniša Milić, gradonačelnik Brčko distrikta.

Domaćini i gosti prisjetili su se danas i onih kojih su svoj život dali za Republiku Srpsku. Pred prijem su se okupili kod spomen obilježja palim srpskim braniocima Brčkog,odali su počast poginulim srpskim vojnicima i položili vijence i cvijeće.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм