Vlade Republike Srpske

U Bratunac uložene desetine miliona maraka

  • 25.09.2018. 09:24

Vlada Republike Srpske, po različitim osnovama iz Razvojnog programa i iz budžeta Republike, do sada je u opštinu Bratunac uložila oko 40 miliona KM, dok je posredstvom kreditnih linija Investiciono-razvojne banke plasirano još oko 10 miliona KM, rečeno je Srni u Vladi Republike Srpske.

U ovoj godini Vlada će uložiti još 900 hiljada KM za rekonstrukciju OŠ "Vuk Karadžić" u Bratuncu, te u izgradnju lokalne putne infrastrukture, ali i za razvoj privredne infrastrukture u ovoj opštini. 
  
Iz Ekonomsko-socijalne komponente Razvojnog programa Srpske za ovu lokalnu zajednicu odobreno je oko dva miliona KM, a neki od najvažnijih projekata koji su finansirani tim sredstavima su izgradnja fiskulturne sale pri područnoj školi Konjević polje, te rekonstrukcija puta Kravica - Opravdići - Popovići. 

Kroz program stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida u opštini Bratunac, stambeno je zbrinuto 186 porodica, od čega izgradnjom stanova 116, a nepovratna novčana sredstva dobilo je 70 porodica. Ukupna ulaganja za ove porodice iznose više od 2,5 miliona KM, rečeno je Srni u Vladi Srpske. 

Prema podacima Vlade, na teritoriji opštine Bratunac nema stambeno nezbrinutih porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida. 

Kroz projekte zapošljavanja u ovoj lokalnoj zajednici u periodu od 2007. do danas, zaposleno je 536 lica za šta je Vlada izdvojila više od dva miliona KM, dok je kroz program socijalnog zbrinjavanja radnika koji su procesom privatizacije, stečaja ili likvidacije preduzeća ostali bez posla zbrinuto oko 573 radnika iz 10 preduzeća, za šta je utrošeno oko 2,3 miliona KM. 

Iz republičkog budžeta je kroz projekte obnove stambenih jedinica, infrastrukture, održivog povratka, alternativnog smještaja, obezbijeđeno 7,8 miliona KM. 

Kada je riječ o budžetskoj podršci za razvoj poljoprivrede u opštini Bratunac od 2006. do danas kroz razne projekte, među kojima su i podsticajna sredstva za razvoj poljoprivrede i sela, izdvojeno je gotovo 12 miliona. 

Aktivnostima podrške privredi, Vlada Republike Srpske je za ovu lokalnu zajednicu obezbijedila oko milion i po KM, od čega 800 hiljada KM za podsticaj izvozu, te 540 hiljada KM za subvencije električne energije socijalno ugroženom stanovništvu. 

Prema podacima Vlade Republike Srpske, za unapređenje primarne zdravstvene zaštite u ovoj lokalnoj zajednici a kroz projekte adaptacije, sanacije, rekonstrukcije i opremanje ambulanti porodične medicine uloženo je više od 2,3 miliona KM, a izgrađen je i Centar za socijalni rad. 

U okviru projekta "Vodovod i kanalizacija", koji se realizuje na teritoriji više opština u Srpskoj, za Bratunac je izdvojeno oko 4,6 miliona KM. 

Prema podacima Vlade, u oblast prosvjete, po različitim osnovama, do sada je na području ove lokalne zajednice uloženo gotovo milion KM, dok je za rad sportskih organizacija izdvojeno oko 100 hiljada KM.