Republika Srpska

U BiH nema konsenzusa za pridruživanje NATO-u

  • 02.05.2019. 19:14

Ne samo da Bošnjaci koriste pitanje članstva BiH u NATO-u kao izgovor za sprječavanje formiranja Savjeta ministara BiH, nego i za nezakonito centralizovanje nadležnosti na nivou BiH, stoji u drugom dijelu 21. Izvještaja koji je Republika Srpska uputila Savjetu bezbjednosti UN-a. To prakitčno znači da se ne poštuje Ustav BiH koji jasno određuje nadležnosti na nivou entiteta. 

U Akcionim planu za članstvo u NATO, navodi se da će BiH posebnu pažnju posvetiti reformi policije, čime se pokušava centralizovati nadležnost nad policijom. 

"Navedena reforma policije odnosi se na neuspjeli pokušaj visokog predstavnika da na nivou BiH centralizuje sve nadležnosti nad policijom. To je suprotno nadležnostima koje nivou BiH dodjeljuje Ustav BiH. Republika Srpska naglašava da je proces reforme policije davno završen i da neće doći do oživljavanja procesa koji se predlaže u ANP-u," nasvedeno je u Izvještaju koji je Republika Srpska uputila Savjetu bezbjednosti UN-a. 

U Izvještaju koji je Republika Srpska uputila Savjetu bezbjendosti UN-a navodi se da prema Ustavu BiH, član Predsjedništva koji nije saglasan sa nekom odlukom može da izjavi da je ona veoma štetna po vitalne interese entiteta za teritoriju sa koje je izabran. Takva odluka odmah ide u entitetsku skupštinu. Tako Narodna skupština Republike Srpske može da donosi rezolucije i iznosi stavove o pitanjima od značaja za građane, te i da traži njihovo mišljenje putem referenduma. Nije tačno ni da je članstvo u EU uslovljeno članstvom u NATO-u, što je jedan od argumenata zagovornika aktiviranja Akcionog plana za članstvo.

"Pet članica EU - Austrija, Finska, Irska, Malta i Švedska - nisu članice NATO-a. Članstvo u NATO-u ne garantuje članstvo u EU. Pet članica NATO-a iz Evrope - Norveška, Crna Gora, Island, Albanija i Turska - nisu članice EU. EU od 2014. godine vodi pristupne pregovore sa Srbijom, uz puno razumijevanje da Srbija nema MAP niti namjerava da se pridruži NATO-u," stoji u Izvještaju.

Političke stranke u Srpskoj ujedinjene su u podršci daljoj saradnji sa NATO-om, ali ne i članstvu u tom vojnom savezu o čemu u BiH ne postoji konsenzus, navodi se u Izvještaju. U izvještaju je upozoreno da bi članstvo u NATO-u zahtijevalo ogromno povećanje vojne potrošnje, koju BiH ne može da priušti u vrijeme velikih pritisaka na budžete i da bi rast vojne potrošnje zahtijevao štetno povećanje poreza ili bolno rezanje potrošnje.