Prvi sastanak Koordinacionog tijela

U BiH do sada više od deset hiljada registrovanih migranata

  • 07.08.2018. 14:04

Održan je prvi sastanak Koordinacionog tijela za praćenje kretanja migranata kroz teritoriju RS. Policija RS će aktivnije raditi na suzbijanju ilegalnIih migracija. 

Na sastanku je analizirana informacija o ilegalnim migracijama i doneseni su zaključci. 

Između ostalog, konstatovano je da na teritoriji RS ne postoji dovoljno kapaciteti za smještaj migranata, a Vlada RS će obezbijediti sredstva za humanitarni prolazak kroz RS. 

Policija RS će provoditi pojačanje aktivnosti na praćenju i pronalasku migranata. Sve organizacione jedinice MUP-a su obavezne intenzivirati rad na identifikaciji svih lica koja se bave krijumčarenjem ljudi. 

Ministarstvo finansija i zdravlja dužno je da nabavi sredstva za dezinfekciju, zaključilo je Koordinaciono tijelo. Tražiće se i rad Službe za poslove sa strancima u tri smjene, a od  Koordinacionog tijela za pitanje migracija BiH da MUP RS obezbijedi dio sredstava koja će se koristiti za nadzor granice.

Član Koordinacionog tijela, pomoćnik ministra za izbjegla i raseljena lica RS, Drago Vuleta poručio je da u vladi postoji Interresorna radna grupa od 2015.godine koja prati kretanje migranata. 

"Svi zaključci vlade od ove godine jasno su rekli koji je plan postupanja", kaže Vuleta. 

U BiH je do kraja jula registrovano 9205 migranata, a direktor policije RS, Darko Ćulum poručuje da ih sada najvjerovatnije ima više od 10 hiljada.

"Do juče smo u RS otkrili 2031 migranata koji dolaze iz 22 zemlje.Najveći broj je otkriven u Bijeljini, Zvorniku, Trebinju i Banjaluci", kaže Ćulum.

Tri lokalne zajednice do sada su odredile svoje članove Koordinacionog tijela, a očekuje se da uskoro to uradi i Savez opština i gradova RS.

Milos Stevanović, menadžer grada Bijeljina kaže da je Bijeljina u najvećem problemu u RS. 

"Od januara smo imali 672 evidentirana migranata. Građani su redovni prijavljivali migrante, koje saljemo Službi za poslove sa strancima. Tražimo da se institucijama BiH upute raniji zaključci, da se razmotri angažovanje Oružanih snaga BiH u zaštiti granica. Ovo nije više samo humanitarno nego i bezbjednosno pitanje", poručio je Stevanović.
 

 

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.