Posljednja smjena se vratila sa mora

U Bečićima ljetovalo 2.100 mališana iz RS

  • 26.09.2018. 12:48

U projektu "Socijalizacija djece Republike Srpske", koji se odnosi na ljetovanje u Crnoj Gori za djecu sa smetnjama u psihofizičkom razvoju i hroničnim zdravstvenim problemima, u ovoj godini učestvovalo je ukupno 2.100 mališana, vaspitača, pratećeg i stručnog osoblja

.U posljednjoj 14. smjeni ove godine, koja se u petak, 21. septembra, vratila sa ljetovanja u Bečićima, učestvovalo je 140 mališana i pratećeg osoblja iz 19 lokalnih zajednica Republike Srpske, saopšteno je iz Javnog fonda za dječiju zaštitu. 

U Fondu navode da ovaj podatak potvrđuje izuzetno visok stepen realizacije projekta od čak 95,5 odsto, kao i da bi ovaj procenat bio viši da nisu postojali problemi sa vakcinalnim statusom i epidemijom morbila, budući da je maksimalno bilo moguće obuhvatiti oko 2.200 lica. 

"U Fondu smo zaista ponosni na ove rezultate, a posebno na činjenicu da je projekat realizovan na visokom nivou bezbjednosti i zadovoljstva djece i njihovih porodica", navodi se u saopštenju. 

Cilj projekta "Socijalizacija djece Republike Srpske", koji realizuje Javni fond za dječiju zaštitu uz podršku Vlade i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, jeste pozitivan uticaj na razvoj djece, zadovoljavanje razvojnih potreba, razvijanje empatije, vršnjačko druženje i afirmisanje potencijala. 

"Stručnoj službi Fonda sada predstoji analiza rezultata i efekata projektnih aktivnosti kako bi za narednu godinu Projekat dalje poboljšali i unaprijedili u najboljem interesu djece Republike Srpske", navodi se u saopštenju. 

Ciljne kategorije, koja kontinuirano učestvuju u ovom projektu, su djeca kod kojih je zadovoljavanje razvojnih potreba onemogućeno ili otežano nepovoljnim socijalnim, materijalnim, zdravstvenim problemima ili porodičnim prilikama, u dobi od šest do 15 godina, a djeca sa smetnjama u razvoju do 17 godina. 

To su prvenstveno djeca iz socijalno ugroženih porodica-korisnika prava iz socijalne i dječije zaštite, djeca iz višečlanih porodica, djeca iz porodica boračke populacije, djeca sa posebnim potrebama i hroničnim zdravstvenim smetnjama, ali i posebno nadarena djeca, talentovani sportisti. 

Od pilot-projekta sa svega 100 učesnika projekat je rastao do nivoa na kojem godišnje obuhvata 2.100 lica i koga podržava i kao svoj prepoznaje Vlada Republike Srpske. 

"Resorno Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite je nezaobilazna podrška Javnom fondu za dječije zaštite u realizaciji ovog vrlo zahtjevnog, ali, iznad svega, za djecu korisnog projekta", kažu u Javnom fondu dječije zaštite Republike Srpske. 

Do sada je u ovom projektu koji se realizuje od 2002. godine učestvovalo više od 30.000 djece i pratećeg osoblja iz svih opština Srpske.

Тагови:
  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)