U Banjaluku stigao treći kontingent pomoći Srbije Republici Srpskoj

  • 23.04.2020. 19:16

Klinički i transportni respiratori, maske, zaštitna odijela, viziri, rukavice, sve to je stiglo u Banjaluku u trećem kontingentu pomoći Srbije Republici Srpskoj za borbu protiv virusa korona.

Sve ono što je neophodno za tu borbu, Srpska je nabavila, tvrdi srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Između ostalog, u skladištu se nalazi oko šest miliona rukavica i isto toliko maski. 

"Treba da dođe još pet miliona i jednog i drugoga isporukama koje dolaze iz Kine. Uplaćeno je i naručeno i treba da stigne još 250 respiratora. Sada mogu da kažem da u ovom trenutku nijedna bolnica ne oskudjeva s respiratorima i da sve imaju", rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Da Republika Srpska ima dovoljno medicinske opreme za borbu protiv virusa korona, tvrdi i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković. U najnovijoj pošiljci iz Srbije je stiglo i 10 respiratora, te 5.000 testova za virus korona. Dio ove opreme će, tvrdi premijer, stići i u četiri federalne opštine sa većinskim srpskim stanovništvom.

"Donijećemo odluku na Štabu da dio ove opreme, skupa sa jednim respiratorom damo i za četiri naše opštine u federaciji gdje je srpsko stanovništvo većinsko. Tako da i njima, na neki način, pomognemo da i oni što bezbolnije izbore se sa ovim virusom", istakao je Radovan Višković, predsjendik Vlade Republike Srpske.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kaže da se razvijaju projekti za sanaciju ekonomske štete izazvane epidemijom virusa korona. Podsjetio je Dodik i na sredstva koja je MMF odobrio za Republiku Srpsku. U toku je, kaže, formiranje fondova koji će se baviti distribucijom tih sredstava.

"Činimo sve da olakšamo i da, što je moguće više, saniramo posljedice. Zato nam treba saradnja sa građanima kojima sam zahvalan što su ovo razumjeli. Ovo je borba svih nas koja neće brzo prestati. Mi već razmišljamo o tome da u skladištu imamo dovoljno opreme za jesen i zimu jer mnogi stručnjaci govore da će se virus vratiti ovdje u snažnom naletu. Vjerujem da obavljamo ozbiljan i dobar posao za potrebe Republike Srpske", naglasio je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Zahvalni su Srbiji za ovu pomoć i premijer i srpski član Predsjedništva BiH. Pored Srbije, u vrijeme pandemije virusa korona, u Republiku Srpsku pomoć su poslale i Rusija i Mađarska.   

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина