U Banjaluci situacija pod kontrolom, u Srpskoj troje preminulih

  • 06.04.2020. 19:05

U protekla 24 sata u Srpskoj su preminule tri osobe od posljedica korona virusa. U Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske preminula su dva pacijenta, dok je u u bolnici "Sveti Vračevi" preminuo jedan pacijent.

Pacijent u Bijeljini je imao intervenciju u Centru za srce BH Tuzla, a u bijeljinsku bolnicu je došao sa simptomima Covida-19, nakon čega je analizama utvrđeno da je pozitivan. Riječ je o osobi koja je dugogodišnji dijabetičar i kardiovaskularni bolesnik, potvrdila je za ATV Milica Lovrić direktor bolnice "Sveti Vračevi". 

U Banjaluci su preminule dvije osobe ženskog pola kod kojih je potvrđeno prisustvo novog korona virusa. 

"Radi se o osobama starije životne dobi koje su imale više hroničnih udruženih oboljenja.
Pacijentica iz Banjaluke se liječila u Klinici za infektivne bolesti od 22.3.2020. godine.
Pacijentica iz Ribnika se liječila u Klinici za infektivne bolesti od 5.4.2020. godine", saopštili su iz UKC RS.

U Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa, testirano je 94 osoba, a virus korona potvrđen je kod   dvije osobe iz Banjaluke.

Riječ je o muškarcu i ženi srednje životne dobi.

Glavni koordinacioni tim, koji čine predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić, na sastanku u Palati Republike ocijenio je da je Republika Srpska uspjela donesenim mjerama u borbi protiv širenja virusa usporiti tok epidemije i smanjiti udar na zdravstvene ustanove. Glavni koordinacioni tim još jednom je poručio građanima da se pridržavaju svih propisanih mjera zaštite od korona virusa, te apelovao na lica kojima su propisane mjere kućne izolacije da ih se striktno pridržavaju. Sa današnjim danom imamo ukupno 35 osoba koje su se oporavile od novog virusa korona.

"Većina oporavljenih se odnosi na treći klaster iz Banja Luke, kao što se drugi oporavljeni odnosi na one koji su imali istorije putovanja bilo Slovenija, Italija, neka druga zemlja u inostranstvu. Pratimo taj segment, redovno nadziremo zdravstveno stanje ovih osoba, s obzirom da one koji su bile pozitivne i oporavljene moraju 14 dana da budu u kućnoj izolaciji, po preporukama SZO. Trenutno u UKC imamo 37 osoba koje se nalaze na odjeljenju kovid-19, sa teškom kliničkom formom. 49 pacijenata se nalazi na donjoj loakciji, na Pulmologiji sa lakšom ili srednje teškom kliničkom slikom. Na respiratoru imamo sedam pacijenata. I u UKC osoba koje čekaju nalaze imamo 10 osoba", rekao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske. 

Mjesec dana od kako je u Banjaluci utvrđen nulti pacijent zaražen korona virusom, gradski štab drži situaciju pod kontrolom, kaže Igor Radojičić, gradonačelnik Banja Luke. Potrebno je da se disciplinovano nastavi primjena svih dosadašnjih mjera, jer podaci pokazuju da se nalazimo u usponskoj fazi epidemije, kaže gradonačlnik. U Banjaluci je trenutno 194 oboljelih od virusa korona i oko 2.000 lica u kućnoj izolaciji. 

"Još uvijek imamo kontrolu svih domaćih klastera, imamo kontrolu svih osoba koje su u prvom kontaktu sa oboljelima i da se čitava brojka održava pod kontrolom", istakao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke. 

Radojičić kaže da u Republici Srpskoj i Banjaluci nije došlo do eksplozivnog rasta broja novozaraženih, nego je rast broja oboljelih linearan i on je održiv. Još uvijek ne možemo reći da smo dostigli vrhunac epidemije, iako neki podaci govore da se nalzimo na tzv. platou na kome je vrh. Važno je upozoriti sva lica da bilo koje relativizovanje ili opuštanje u ovoj fazi ne dolazi u obzir jer moramo održati pod kontrolom sve domaće klastere i sve domaće oboljele i spriječiti unošenej novih unosilaca iz inostranstva, poručio je Radojičić. 

"Važno je da sva lica koja imaju namjeru da iz inostranstva krenu ovamo, svojim kućama, da će Uskrs ili Vaskrs provesti u karantinu. To je potpuno jasno, danas je 6. april, ko god bi danas ušao u zemlju ili narednim danima mora 14 dana da provede u karantinu. Znači, iz karantina ne može izaći prije 20. ili 21. aprila, što znači da bi Uskrs i Vaskrs proveo u karantinu, a ne u svojoj kući", naglasio je Radojičić.   

Sve službe, centri i odjeljena doma zdravlja Banja Luka rade u smanjenom obimu. Ipak, neophodne uslugu stanovništvu su dostupne, kažu u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Zbog pandemije, predložili su nove načine rada. Od sutra će na teritoriji grada Banja Luka, u periodu od 7 do 19 časova, raditi laboratorije u Lazarevu i u Poliklinici. Poslije 19 časova Banjalučani će na raspolaganju imati laboratoriju u Službi hitne pomoći. 

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.