Infosrpska

U ambasadama bijes zbog "turskog posla"

14:23, 25.01.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
U ambasadama vodećih zemalja članica EU i SAD u Sarajevu zahtjev SDA u vezi sa promjenom imena Republike Srpske izazvao je šok, koji je brzo prerastao u bijes, objavio je portal "Infosrpska" pozivajući se na pouzdane zapadne diplomatske i obavještajne krugove.

Izvori portala tvrde da su bošnjački lideri "zabrljali jer se nisu konsultovali, kao što je to običaj, niti dobili podršku ključnih zapadnih faktora, za iskazivanje namjere da preko predstavnika SDA pokrenu proceduru pred Ustavnim sudom, s ciljem preispitivanja naziva Republike Srpske". 

"Time se BiH gura ka ozbiljnim tenzijama sa nepredvidivim ishodom, a to, u ovom momentu, nije u interesu vodećih zapadnih centara moći", rekao je jedan od sagovornika ovog portala. 

Portal prenosi da se približavaju izbori za Evropski parlament i zbog toga EU želi stabilnost na prostorima zapadnog Balkana, te da bi bilo kakva komplikacija situacije u BiH, u uslovima kada su usijani odnosi između Beograda i Prištine, mogla da usložni situaciju. 

To u ovom momentu ne odgovara Zapadu, koji je od EU do SAD zaokupljen raznim unutrašnjim i spoljnim problemima, a takav razvoj događaja ne pogoduje ni Rusiji, kojoj je cilj da u što skorijem vremenu počne realizacija projekta "Turski tok", pa joj je važno da na Balkanu sve bude mirno. 

Međutim, navodi portal pozivajući se na diplomatske izvore, Turska ima sasvim drugačiji račun, njeni odnosi sa EU i SAD su napeti, a zona geopolitičkog uticaja je posljednjih godina sužena i sa evropske /veća aktivnost EU/, kao i azijske strane /Ruski trijumf u Siriji/. 

U takvim okolnostima Ankara ima interes da "pokaže mišiće", pogotovo pred izbore za Evropski parlament kada ima veliki prostor za ucjenu pojedinih svojih zapadnih, nekada partnera a sada rivala. 

Na pitanje portala zar time Turska ne ugrožava magistralni gasovod od koga očekuje veliku korist, odgovor je bio da se taj gasovod uveliko gradi ka Turskoj, a za dalji tok ta sila nije mnogo zainteresovana. 

"On podrazumijeva zbližavanje Moskve i Berlina, a Turskoj to nije interes", rekli su izvori portala "Infosrpska", navodeči da joj, s druge strane, ni tranzitne takse mnogo ne znače jer nekoliko stotina miliona evra prihoda godišnje jeste značajan novac za male balkanske zemlje, ali ne i moćnu Tursku. 

Ukratko, prenosi portal, Turskoj odgovara produbljivanje krize u BiH, jer ona onda dobija veliki manevarski prostor i potencijal za geopolitičko profitiranje, može da se pojavi kao faktor smirivanja, ali i generator daljih problema ako procijeni da joj to pogoduje. 

U tom ključu se treba sjetiti nedavne izjave turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana da "Dejtonski mirovni sporazum obavezno treba revidirati, budući da nije donio rješenje za budućnost BiH". Od tada nije prošlo mnogo vremena do agresivnog pokušaja SDA da se tako nešto izvede, prvo otvaranjem pitanja imena Republike Srpske, a zatim i njene državne suštine. 

Jasno je da iza toga stoji Ankara, čiji trag je pokušao sakriti i sam lider SDA Bakir Izetbegović izjavljujući da je Erdoganov poziv na promjenu Dejtonskog sporazuma samo mantra "koju smo od mnogih do sada više puta čuli mnogi i ništa ozbiljnije!?", navodi se na portalu. 

U tekstu se dodaje da je to upravo i razlog što su uslijedile brze i energične reakcije zapadnih faktora, čiji je eksponent u BiH OHR. Potez Rusije, koja je zbog namjere SDA munjevito sazvala sastanak Upravnog odbora Saveta za implementaciju mira u BiH, nije nešto što bi, kako tvrde zapadne diplomate, toliko zabrinulo njihove zemlje. 

Isto važi i za odlučni stav Republike Srspke. Snažna reakcija je uslijedila jer je i naivnima jasno da je riječ o turskoj provokaciji koju je Izetbegović objeručke prihvatio, dok zapadni činioci ne žele da svojom popustljivošću ohrabruju agresivnost Ankare. 

Turska je pokušala da zapali vatru u BiH, a pokazalo se da je nemoćna kada se njene namjere i interesi nađu u koliziji kako sa zapadnim tako i ruskim interesima. 

Inicijativa SDA je totalno propala čim je plasirana, a kako je rečeno portalu "Infosrpska", sada njene lidere čekaju ozbiljne kazne od zapadnih središta moći kako se ne bi ponovo desilo da budu sredstvo u funkciji agresivnih namjera Turske. 

Odnosi sa tom silom se tolerišu sarajevskoj političkoj eliti samo do crvene linije koju ne smije da pređe, a sada je preko nje, zaslijepljena mržnjom i u želji da dominira BiH, drsko zakoračila, navodi se u tekstu.