Hajka na Radovana Viškovića

Tvrdnje Memorijalnog centra Srebrenica nisu tačne

  • 22.09.2020. 19:04

Nije tačno ono što tvrde u Memorijalnom centru Srebrenica da je Vojska Republike Srpske realizovala nabavku i mobilizaciju vozila za, navodne, potrebe prevoza zarobljenika i strijeljanje. Nisu tačne ni njihove tvrdnje u kojima s događajima u i oko Srebrenice dovode premijera Srpske Radovana Viškovića.

U transkriptima koje su objavili spominje se Višković, ali ne Radovan. ATV je u posjedu originalnog dokumenta transkripta presretnutnog razgovora iz koga se jasno vidi da je u pitanju Goran Višković. Interpretacija svjedočenja Željka Kerkeza pred Haškim tribunalom apsolutno je izvučena iz konteksta i takva zloupotrebljena. 

Zapravo, objavljen je samo dio dokumenta koji je takav dvosmislen i odgovarao Memorijalnom centru Srebrenica, ili onima koji stoje iza cijele priče. Iz transkripta presretnutog razgovora, pojedini federalni mediji zaključuju da se odnosi na transport zarobljenika, mada je i vještak Batler u svom vještačenju pred Haškim tribunalom naveo da se ne može odrediti na šta se razgovor odnosi. 

Da se objavljivanjem dijelova dokumenata pokušava manipulisati i tako staviti odgovornost premijeru Republike Srpske za događaje s kojima on nema veze, a uz to i skrenuti pažnja s različitih afera u FBiH, na prvom mjestu slučaj Ranka Debeveca predsjednika Suda BiH, ali i za rad direktora Obavještajno bezbjednosne agencije Osmana Mehmedagića Osmice, tvrdi direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica. Milorad Kojić kaže, ovako se vrši udar na premijera i Vladu Republike Srpske, ali i na kompletno rukovodstvo Republike Srpske.

"Nama je potpuno jasno da Bošnjaci iz FBiH ne žele stabilnu i jaku Republiku Srpsku i da ne biraju metode i da zlouporebljavaju i koriste obavještajni i paraobavještajni sektor za pravljenje navodnih situacija, slučajeva ili afera koje apsolutno nemaju veze sa realnim stanjem, a posebno nemaju veze sa činjenicama i da je to metod koji oni maksimalno koriste, posebno kada su u pitanju ratni zločini na kompletnoj destabilizaciji Republike Srpske i na etiketiranju najvišeg rukovodstva Republike Srpske", rekao je Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica.

Odmah nakon što su neki federalni mediji objavili spinovane informacije Memorijalnog centra, oglasila se SDA. Da li pokušavaju da posvađaju glavnog tužioca sa Republikom Srpskom ili im je samo cilj nanijeti što više štete Srpskoj, poručili su da se oko nanjnovije priče pokazuju dupli aršini BH Tužilaštva. Stiže odgovor iz Srpske.

SDA se danas potpuno otvoreno razotkrila kao nalogodavac hajke na Viškovića, odogovor je to portparola SNSD-a na tvrdnje koje su stigle iz Sarajeva. Radovan Kovačević kaže i da SNSD najoštrije osuđuje sramni politički napad na predsjednika Vlade Republike Srpske. 

"Ovdje je potpuno očigledno da imamo spregu politike SDA i njihovih struktura u Sudu BiH, u obavještajnom podzemlju čiji je Avdo Avdić jedan od glavnih eksponenata. Ja moram veoma jasno da kažem da je ovo jedan potpuno sraman i potpuno lažan napad na čestitog čovjeka kakav je Radovan Višković", istakao je Radovan Kovačević, portparol SNSD-a.

Predstavnicima političkog Sarajeva, Kovačević je poručio i da istraže sve za šta smatraju da treba da bude istraženo. U SNSD-u su sigurni da tamo neće pronaći ništa sporno u čestitosti Viškovića, kako u ratu, tako i sada. Inače, ime Radovan Višković se ne spominje niti u jednoj Haškoj presudi koja se odnosi na procesuiranje događaja u i oko Srebrenice u julu 1995. godine.