Udruženje gardista

"Tužilaštvo BiH želi da satanizuje srpski narod"

  • 12.04.2021. 08:48

Udruženje gardista 1. gardijske motorizovane brigade Glavnog Štaba Vojske Republike Srpske najoštrije je danas osudilo postupke koje vodi Tužilaštvo BiH i formiranje predmeta povodom najave obilježavanja Dana ruskih dobrovoljaca u Višegradu, ističući da na taj način Tužilaštvo želi satanizovati srpski narod i zajedno sa njihovom sabraćom Rusima osuditi ga za sukob u BiH.

Predsjednik Udruženja Predrag Aćimović rekao je da nijedan ruski dobrovoljac koji je učestvovao u sukobima u BiH i stvaranju Republike Srpske nije počinio ratni zločin, dok su na suprotnoj strani, čak i medijski proklamovali, zločine tzv. Armije BiH i odreda "El mudžahedin" nad srpskim narodom za koje niko nije procesuiran. 

"U sve ovo smo se mogli uvjeriti u bezbroj primjera, kao što su odsječene glave pripadnika Vojske Republike Srpske u Vozući, ratni zločini nad srpskim narodom u Sarajevu, Bradini, Tarčinu, Sijekovcu, Jošanici kod Foče, zločin na pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj i mnogi drugi", naglasio je Aćimović. 

Prema njegovim riječima, ovim se Tužilaštvo BiH po ko zna koji put stavlja na jednu stranu i, umjesto da se bavi istinski počinjenim ratnim zločinima nad srpskim narodom tokom proteklog rata u BiH, želi taj isti narod satanizovati i zajedno sa njihovom sabraćom Rusima osuditi za sukob u BiH, saopšteno je iz Udruženja gardista. 

"Upućujemo oštre kritike, osudu i ljutnju na ovakav stav Tužilaštva BiH", naglasio je Aćimović. 

U Višegradu će danas biti obilježen Dan ruskih dobrovoljaca, koji je uvršten u kalendar značajnih istorijskih događaja Republike Srpske u znak sjećanja na ruske borce stradale u odbrambeno-otadžbinskom ratu, potvrđeno je Srni iz opštinske Boračke organizacije. 

Dan ruskih dobrovoljaca obilježava se 12. aprila, na dan kada su 1993. godine kod Višegrada poginula tri ruska dobrovoljca - Konstantin Bogoslovski, Vladimir Safonov i Dmitrij Popov, a više njih je ranjeno. 

Zbog najave obilježavanja ovog dana, Tužilaštvo BiH je saopštilo da je formiralo predmet.

Тагови: