Neutvrđivanje novih koeficijenata

Tužba protiv FBiH biće podnesena u Srpskoj

  • 09.07.2019. 19:18

Pitanje je dana kada će Srpska podnijeti tužbu protiv FBiH zbog neutvrđivanja novih koeficijenata za raspodjelu sredstava od indirektnih poreza, kažu u Vladi Srpske. UIO i FBIH Srpskoj sada duguju oko 29 miliona maraka. 

U ljetnjem periodu dug će se još povećati, zbog povećanja naplate poreza. Utvrđivanje novih koeficijenata, tačka je koja se tavlja na svaki dnevni red sjednice UO UIO. Krivicu snose isključivo bošnjački političari i FBiH, kaže ministar finansija Srpske, Zora Vidović. 

"Poslednji koeficijent koji je prihvaćen je bio iz prve polovine 2017. godine i to je najmanji koeficijent za Republiku Srpsku i zbog toga se i ne usvaja drugi. Svi ostali poslije toga su izračunati veći koefiijenti", kaže Zora Vidović.

Tužba je spremna, i Pravobranilaštvo intezivno radi na pokretanju spora, kaže predsjednik Vlade, Radovan Višković. FbiH je, podsjeća, tražila da se sačeka kraj maja, ali svi rokovi su istekli, tvrdi Višković. Tužba će, kaže, najvjerovatnije biti podnesena u Srpskoj.

"Ja sam imao u petak sastanak sa pravobraniocem. Sada je samo ostalo kom ćemo sudu podnijeti tužbu i ne bih dalje elaborirao, jer poučeni isukustvom od prethodne tužbe, ako budemo išli prema FbiH, bojim se da ćemo tu imati problema", kaže premijer Radovan Višković.

Srpska je UIO tužila prije osam godina i dobila spor. Novac je ipak mogla da dobije samo prinudnom naplatom, koja nije odgovarala UIO. Uprava je od Suda BiH tražila da obustavi prinudnu naplatu, pa je Srpska uspjela da vrati svamo četiri miliona.