Ratni zločin

Tuševljak: Tužilaštvu BiH je ranije podnesen izvještaj protiv Krstičevića

  • 13.01.2019. 19:11

Tužilaštvo BiH nije učinilo ništa da procesuira hrvatskog ministra odbrane protiv koga je MUP Republike Srpke u nekoliko navrata podnosio izvještaje za ratne zločine. Ta pravosudna institucija prvi izvještaj dobila je 2005. godine, koji je dopunjen dvije godine kasnije, za ubistva Srba na području Drvara, Šipova, Petrovca, Mrkonjić Grada, Bihaća, Jajca i drugih zapadnokrajiških opština. 

Osim Damira Krstičevića, u prijava se pominju i Tihomir Blaškić, Mario Petrović i jos nekoliko N.N. lica. Predmet protiv Krstičevića i drugih za zločine nad Srbima, stoji u Tužilaštvu i da do sada ništa nije urađeno, potvrđuje i Simo Tuševljak, inspektor Uprave MUP-a Republike Srpske za suzbijanje terorizma, ekstremizma i istrage ratnih zločina.

"Nažalost, Tužilaštvo BiH do danas nije preduzelo bilo kakve aktivnosti u cilju procesuiranja ovih lica, iako postoji sporazum o međusobnoj saradnji, između Tužilaštva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Republike Hrvastke, i u tom sporazumu i memorandumu o saradnji se mogu ova lica procesuirati za počinjena krivična djela. Takođe, ukoliko bi se ova lica našla na teritoriji BiH, nadležni tužilac bi bio u obavezi da izda nalog službama da ta lica budu lišena slobode," rekao je Tuševljak.  
  
Protiv Krstičevića i još nekoliko lica je Tužilaštvu za ratne zločine Srbije podnesena krivična prijava zbog sumnji da su 12. i 13. septembra 1995. u mjestu Bravnice kod Jajca, ubili 81 srpskog civila, od čega osmoro djece. Krstičević je bio komadant 4. gardijske brigade Hrvatske, koja je učestvovala u raketiranju kolone srpskih izbjeglica, navodi se u prijavi. 

Porodice ubijenih očekuju da Krstičević kaže gdje su grobnice ubijenih Srba koji su stradali u zoni njegove komandne odgovornosti, kaže Nedeljko Mitrović. Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih, kaže da je Tužilaštvo BiH prije dvije godine tražilo dokumentaciju o zločinima u akcijama "Južni potez" i "Maestral", gdje je komandnu odgovornost imao i Krstičević. 

"2016. godine mi smo Tužilaštvu dali dokazni materijal, preko 1.500 stranica. Treba napomenutu da je MUP Republike Srpske još ranije podnio izvještaj. Međutim, ovdje treba napomenuti da postoji sistemska opstrukcija Hrvatske kada je u pitanju procesuiranje hrvatskih državljana," rekao je Kojić.

Krstičević je ovih dana bio najglasniji u osudi onih koji su bili u Banjaluci 09.janaura, ali umjesto toga trebao bi da odgovori na broja druga pitanja, zaključuju u Republici Srpskoj. Pravosuđe BiH, na osnovu prijava i dokumenta koje ima, treba da završi taj predmet, kaže Milorad Kojić i poručuje da postoji način da i u Hrvastkoj Krstičević odgovora za počinjene zločine, za koje je i podnesena krivična prijava u Srbiji.