Tuševljak: Srpski borci nastavljaju da njeguju sjećanje na rusku braću

  • 09.04.2021. 17:24

Predsjednik Skupštine Boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo Dragiša Tuševljak izjavio je danas Srni da srpske borce nikakva tužilaštva, ni međunarodni tribunali neće pokolebati, niti im mogu osporiti da obilježavaju najznačajnije događaje iz istorije srpskog naroda, kao što je za ponedjeljak, 12. aprila, najavljeno obilježavanje Dana ruskih dobrovoljaca u Višegradu.

- Taj događaj tradicionalno obilježavamo u Višegradu. Tužilaštvo BiH i razna udruženja iz Federacije BiH uvijek traže neki povod da bi nas isprovocirali kada je u pitanju obilježavanje značajnih datuma i događaja iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata i borbe za stvaranje i očuvanje Republike Srpske - rekao je Tuševljak, reagujući na odluku Tužilaštva BiH da formira predmet povodom najave obilježavanje Dana ruskih dobrovoljaca u Višegradu u ponedjeljak, 12. aprila.

Tuševljak je poručio da će srpski narod nastaviti da obilježava značajne datume i događaje iz svoje istorije.

- A nije isključeno da i mi raznoraznim udruženjima u FBiH počnemo da osporavamo obilježavanje za njih bitnih datuma iz bliže i dalje istorije - dodao je Tuševljak.

On je istakao nemjerljiv doprinos ruskih dobrovoljaca koji su u temelje Republike Srpske, boreći se za slobodu srpskog naroda, ugradili svoje živote i dijelove tijela.

- Svima njima, našoj hrabroj ruskoj braći, mi smo širom Republike Srpske podigli spomen-obilježja, i nastavićemo da njegujemo sjećanja na njihove podvige i junaštvo, a to nam niko ne može osporiti, pa ni Tužilaštvo BiH, ni Haški tribunal. Mi ništa ne radimo što bi povrijedilo žrtve drugih naroda u BiH, mi samo obilježavamo za nas bitne događaje i njegujemo sjećanja na naše saborce, na našu rusku braću, hrabre dobrovoljce - poručio je Tuševljak.

Tužilaštvo BiH saopštilo je danas da je formiralo predmet povodom najave obilježavanje Dana ruskih dobrovoljaca u Višegradu u ponedjeljak, 12. aprila.

Predmet je formiran nakon zaprimanja prijave iz udruženja "Žene-žrtve rata".

Ovaj predmet je dat u rad postupajućem tužiocu, navedeno je u saopštenju.

U Višegradu će u ponedjeljak, 12. aprila, biti obilježen Dan ruskih dobrovoljaca, koji je uvršten u kalendar značajnih istorijskih događaja Republike Srpske u znak sjećanja na ruske borce stradale u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, potvrđeno je Srni iz opštinske Boračke organizacije.

Služenje parastosa i polaganje cvijeća kod Spomenika poginulim ruskim dobrovoljcima na vojničkom groblju Megdan predviđeno je u 11.00 časova, nakon čega je planirano obraćanje zvaničnika.

Dan ruskih dobrovoljaca obilježava se 12. aprila, na dan kada su 1993. godine kod Višegrada poginula tri ruska dobrovoljca - Konstantin Bogoslovski, Vladimir Safonov i Dmitrij Popov, a više njih je ranjeno.

 

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.