Republika Srpska

Turizam pretrpio ogromnu štetu zbog pandemije

  • 13.12.2020. 19:21

Turizam u Srpskoj pretrpio je veliku štetu zbog pandemije virusom korona. Dok čekaju da podvuku crtu na kraju godine, u Tesliću i Trebinju, ipak, mogu biti zadovoljni. Za njih su, kažu, spas turistički vaučeri Vlade Republike Srpske. Do sada ih je iskorišćeno ukupno oko 23.000, a najčešće su se koristili upravo u Tesliću i Trebinju, što je uveliko ublažilo štetu.

"Zdravstveno turisticki centar je mjesto gdje je iskrisćeno najveći broj vaucera, preko 8.000 vaučera je iskrošćeno ovdje. Broj noćenja biće na 50 odsto u odnosu na prošlu godinu, a prihodi od boravisne takse biće na 70 odsto, kažem, prvenstveno zahvaljujući turističkim vaučerima Vlade Republike Srpske", izjavila je Suzana Lipovčić, direktor TO Teslić.

"Turizam je praktično bio urušen, možda oblast koja je najbrže stradala u ovoj pandemiji virusa korona. Od druge polovine juna smo krenuli sa kampanjama pripremajući se za ljeto, tu su onda došli gradski vaučeri i vaučeri Vlade Republike Srpske i zaista smo zadovoljni tim periodom od jula do septembra", kazao je Marko Radić, direktor Turističke organizacije Trebinje. 

Pandemija je najveću štetu prouzrokovala u većim gradovima, ali je i opredijelila domaće goste da se odluče za ruralne destinasije, poručuju iz Turističke organizacije Srpske. U Privrednoj komori kažu, mjere Vlade Srpske pomogle su da se sačuvaju radna mjesta u turizmu. 

"Vaučeri su mjera koja je zaista pomogla da ovaj sektor opstane i da se sacuvaju radna mjesta. Tu su i druge mjere. Objavljena je uredba i novi set mjera za pomoć i očuvanje likvidnosti za subjekte pružaće smještaje i turističke agencije koje su bas pogođene ovom situacijom jer je jako puno njihovim korisnika koristilo usluge za putovanje izvan naše zemlje", kaže Dragana Šobot, iz Privredne komore Republike Srpske. 

Najveći broj domaćih turista trenutno je na Jahorini. Tamo apeluju da svi poštuju epidemiološke mjere i na siguran način uživaju u zimskoj turističkoj sezoni. 

Na Jahorini se nadaju uspješnoj zimskoj sezoni. Među prvima su, kažu, otvorili su svoja skijališta i spremni su da ugoste veliki broj domaćih turista, kojima i te kako imaju sta da ponude.