Ljeto u Doboju

Turistička ponuda Doboja i okoline: Adrenalinski sportovi, domaća hrana, brojne manifestacija

  • 01.07.2020. 19:23

Uživanje u adrenalinskim sportovima, domaća hrana, brojne manifestacije, ali i medvjedice Maša i Ljubica, razlog su što sve više ljudi hrli na Okolišta. Izletište nadomak Doboja, u kojem su smješteni seosko domaćinstvo, udruženje „Staro naslijeđe“ i baza „Paragost“, u dane vikenda, dnevno posjeti i do 300 ljudi. Najveća atrakcija su medvjedice, zbog čega priču šire na formiranje staništa za njih, ali i parka priorode, koji će da obogate sa divljim životinjama tih prostora.

"Tako da je u planu ograđivanje 4000 kvadrata šume livade pravljenje jezerceta samo za njih da im se obezbijede usovi da bi mogli da žive i naravno sklapanje jednog plana o samom životu tj finansiranje ishrane i sve što ide", kaže Petar Tubić, izletište Okolišta. 

Okolišta nisu jedina destinacija koja mami domaće i strane posjetioce. Najvši vrh Ozrena, Ostravica, uživanje je za čula svim generacijama. 

"Penjali smo se gore na brdo i brali smo šumske jagode i penjali smo se", dodaje Iva. 

"Bilo je liepo gledali smo gdje je Vlašić gdje su Ozrenove planine, svi smo se slikali gore", kaže Ana. 

Vrh Ostravica raj je za planinare. Ipak,  nije jedini na Ozrenu. 

"Mi imamo gore i Gostilj, to je mjesto koje planinari vrlo rado obilaze, tu je uz Gostilj i lokacija gdje se nalazi trava Iva. Pored toga tu je niz pješačkih staza, biciklističkih staza", kazala je Adrijana Ristić, direktor TO Doboj. 

Dovoljno razloga da gosti, ali i ulagači,  posljednih godina žele na Ozren. Grad je prepoznao interes, pa se ulaže iz gradske kase, najviše u putnu infrastrukturu. 

"Iz tog razloga smo i odlučili da proširimo kompletnu dionicu od Preslice tj pridjela do Okolišta i to ćemo u narednom periodu uraditi, želja nam je takođe u narednom peridou da pošto je dobro riješeno snabdijevanje električnom energijom, razmišljamo o izgradnji vodovoda", izjavio je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja. 

Ozren je najveći turistički potencijal grada, kaže prvi čovjek Doboja. Ipak ne treba zanemariti ni druge destinacije. Simbol Doboja, Gradina i Djevojačka pećina, semo su neke od njih.