Ministar saobraćaja i veza

Trninić: Savjet ministara već dvije godine koči otvaranje "Bratoljuba"

10:10, 23.07.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić izjavio je da Savjet ministara već dvije godine odugovlači stavljanje u funkciju mosta "Bratoljub" između BiH i Srbije.

Trninić je rekao da se i dalje čeka na Savjet ministara, iako je Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH donijela odluke o finansiranju izgradnje graničnog prelaza bez kojeg ovaj most ne može biti stavljen u funkciju. 

"Problem je nastao kada je ovom graničnom prelazu dodijeljena prva kategorija, čime je i cijena povećana sa 11 na 14,5 miliona KM. Zbog razlike od 3,5 miliona KM, koje treba da odobri Savjet ministara u budžetu, već dvije godine `Bratoljub` nije otvoren", rekao je Trninić za "Večernje novosti". 

U UIO su istakli da je sprovedena nostrifikacija projektne dokumentacije u BiH, pribavljeni svi dokumenti za dobijanje u posjed zemljišta gdje će biti građen granični prelaz i pribavljene dozvole za gradnju. 

"UIO je priveo kraju tendersku proceduru za izbor izvođača radova. Međutim, u ovom trenutku UIO ne može donijeti završnu odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača jer nemamo obezbijeđena sva finansijska sredstva", rekao je portparol UIO Ratko Kovačević. 

On je pojasnio da trenutno imaju obezbijeđenih 7,5 miliona KM, a da je dodatnih 3,5 miliona KM predviđeno u budžetu UIO za 2019. godinu, dok Savjet ministara treba da donese odluku i obezbijedi dodatnih 3,5 miliona KM da bi bila zatvorena finansijska konstrukcija. 

Dvije godine su prošle od kada je završena izgradnja mosta "Bratoljub", koji povezuje Bratunac u Republici Srpskoj sa LJubovijom u Srbiji. 

Most, čiju je izgradnju finansirala Srbija, nije pušten u upotrebu jer BiH nije sagradila granični prelaz.