Ministar saobraćaja i veza Srpske

Trninić: Međudržavni sporazum ubrzaće projekte i olakšati finansiranje

15:40, 01.03.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić izjavio je danas Srni da je pokrenuta procedura u vezi sa potpisivanjem sporazuma BiH i Kine koji će imati veliki značaj u realizaciji projekata u infrastrukturi, energetici, zdravstvu i drugim sektorima u Srpskoj za koji su zainteresovane kineske kompanije.

"Nemamo mogućnost da direktno razgovaramo i postižemo sporazume o realizaciji infrastrukturnih projekata jer nema potpisanog međudržavnog sporazuma između BiH i Kine", naveo je on.

Prema njegovim riječima, taj sporazum bi omogućio direktne pregovore, ubrzao sve procedure i omogućio Kineskoj državnoj banci da se aktivnije uključi u finansiranje projekata.

Trninić je poslije sastanka sa ambasadorom Kine u BiH Đi Pingom u Sarajevu, kojem je prisustvovao i direktor "Autoputeva Republike Srpske" Dušan Topić, rekao da ih je ambasador informisao da je već pokrenuta procedura u vezi sa potpisivanjem međudržavnog sporazuma.

"Taj sporazum je veoma bitan ne samo za infrastrukturne projekte, već i za energetski, zdravstveni i sve ostale sektore koji podrazumjevaju angažovanje kineskih kompanija. Zadovoljan sam zbog spremnosti ambasadora da se uključi u rješavanje ovih problema", dodao je Trninić.

On je napomenuo da su zatražili prijem kod ambasadora koji je nedavno preuzeo dužnost da bi ga upoznali o infrastrukturnim projektima u Srpskoj za koje su zainteresovane kompanije iz Kine.

Trninić je podsjetio da su sa jednom kineskom kompanijom potpisali ugovore za izvođenje određenih projekata kao što su izgradnja auto-puta Banjaluka-Prijedor i rekonstrukcija pruge Banjaluka-Novi Grad.

"U podmakloj fazi pregovora smo sa drugom kompanijom u vezi sa izgradnjom dionice Koridora `Pet ce` od Vukosavlja prema Brčkom. Imamo zainteresovane dvije kineske kompanije za auto-put od Brčkog prema Bijeljini i dalje prema granici sa Srbijom, a već dugo razgovaramo sa jednom kineskom kompanijom za izgradnju auto-puta koji bi bio oblizanica oko Banjaluke i nastavka prema Mliništu", rekao je Trninić.

On je naglasio da je kineski ambasador pokazao zainteresovanost i za dalju saradnju sa Srpskom u mnogim drugim oblastima.