Ministar saobraćaja i veza Srpske

Trninić: Međudržavni sporazum ubrzaće projekte i olakšati finansiranje

  • 01.03.2019. 15:40

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić izjavio je danas Srni da je pokrenuta procedura u vezi sa potpisivanjem sporazuma BiH i Kine koji će imati veliki značaj u realizaciji projekata u infrastrukturi, energetici, zdravstvu i drugim sektorima u Srpskoj za koji su zainteresovane kineske kompanije.

"Nemamo mogućnost da direktno razgovaramo i postižemo sporazume o realizaciji infrastrukturnih projekata jer nema potpisanog međudržavnog sporazuma između BiH i Kine", naveo je on.

Prema njegovim riječima, taj sporazum bi omogućio direktne pregovore, ubrzao sve procedure i omogućio Kineskoj državnoj banci da se aktivnije uključi u finansiranje projekata.

Trninić je poslije sastanka sa ambasadorom Kine u BiH Đi Pingom u Sarajevu, kojem je prisustvovao i direktor "Autoputeva Republike Srpske" Dušan Topić, rekao da ih je ambasador informisao da je već pokrenuta procedura u vezi sa potpisivanjem međudržavnog sporazuma.

"Taj sporazum je veoma bitan ne samo za infrastrukturne projekte, već i za energetski, zdravstveni i sve ostale sektore koji podrazumjevaju angažovanje kineskih kompanija. Zadovoljan sam zbog spremnosti ambasadora da se uključi u rješavanje ovih problema", dodao je Trninić.

On je napomenuo da su zatražili prijem kod ambasadora koji je nedavno preuzeo dužnost da bi ga upoznali o infrastrukturnim projektima u Srpskoj za koje su zainteresovane kompanije iz Kine.

Trninić je podsjetio da su sa jednom kineskom kompanijom potpisali ugovore za izvođenje određenih projekata kao što su izgradnja auto-puta Banjaluka-Prijedor i rekonstrukcija pruge Banjaluka-Novi Grad.

"U podmakloj fazi pregovora smo sa drugom kompanijom u vezi sa izgradnjom dionice Koridora `Pet ce` od Vukosavlja prema Brčkom. Imamo zainteresovane dvije kineske kompanije za auto-put od Brčkog prema Bijeljini i dalje prema granici sa Srbijom, a već dugo razgovaramo sa jednom kineskom kompanijom za izgradnju auto-puta koji bi bio oblizanica oko Banjaluke i nastavka prema Mliništu", rekao je Trninić.

On je naglasio da je kineski ambasador pokazao zainteresovanost i za dalju saradnju sa Srpskom u mnogim drugim oblastima.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.