Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske

Trivićeva i Ji Ping potpisali Sporazum o obezbjeđivanju nastavnika kineskog jezika

  • 14.06.2019. 16:13

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić i ambasador Kine u BiH Ji Ping potpisali su danas u Banjaluci Sporazum o obezbjeđivanju nastavnika kineskog jezika, za pet škola u kojima će se ovaj jezik izučavati fakultativno.

Trivićeva je navela da je resorno ministarstvo u prethodnom periodu stvaralo uslove za izučavanje kineskog jezika u osnovnim i srednjim školama u Srpskoj, te da su učenici u velikom broju pokazali interesovanje za učenje ovog jezika. 

"U pet osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj biće organizovano izučavanje kineskog jezika kroz vannastavne, odnosno sekcijske aktivnosti, a program finansira Kina opremanjem učionica i obezbjeđenjem nastavnog kadra", rekla je Trivićeva novinarima. 

Ona je dodala da su ove aktivnosti već počele putem pilot projekta u ovim školama, te da Sporazumom program zvanično počinje od naredne školske godine. 

"Riječ je o specijalizovanim programima koji su prilagođeni i uzrastu i načinu učenja kineskog jezika na jednostavniji i lakši način", rekla je Trivićeva. 

Ovo je nastavak saradnje sa Kinom i jedan od načina da se šire kulturološke veze izučavanjem kineskog jezika. 

Ji je naveo da Sporazum predstalja novu priliku za povezivanje i uspostavljanje saradnje između Kine i Republike Srpske, koja je naročito ojačana u prethodnom periodu. 

"Zato nam treba više studenata koji znaju kineski jezik, te svrha ovog sporazuma jeste da doprinese da ostvarimo taj cilj, uvođenjem kineskog jezika u škole u Srpskoj", rekao je Ji. 

On je dodao da je izučavanje kineskog jezika karta za budućnost mladima, kako za zapošljavanje, tako i za doprinos jačanju kulturne razmjene. 

"U Republici Srpskoj imamo Konfucijev institut na Univerzitetu u Banjaluci, kao i katedru za kineski jezik na Univerzitetu Istočno Sarajevo, te se u četiri škole održavaju časovi kineskog jezika", rekao je Ji. 

Тагови:
  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм