Ministar prosvjete i kulture

Trivić: Za infrstrukturne projekte pet miliona KM 

  • 16.01.2019. 13:26

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je danas da je resorno ministarstvo izdvojilo oko pet miliona KM za investicije u infrastrukturne projekte institucija kulture u Srpskoj.

Trivićeva je istakla da objekti ustanova kulture treba da budu reprezentativni za posjetioce, te da imaju dobre uslove za rad. 

"Potrebno je i da sarađujemo zajednički kada je riječ o projektima i programskim aktivnostima, koji treba ne samo da pozicioniraju i stvaraju određen kvalitet kulture u Srpskoj, nego će nas adekvatno predstaviti i u inostranstvu", rekla je Trivićeva nakon sastanka u Banjaluci sa direktorima republičkih ustanova kulture. 

Ona je navela da je na sastanku bilo riječi o problemima sa kojima se suočavaju rukovodstva ovih institucija, te najavila da će što prije početi njihovo rješavanje. 

"Sredstva će biti uložena u saniranje loše krovne konstrukcije, te izgradnju organizacionih jedinica unutar ustanova kulture, kako bi publika imala i bolju programsku ponudu. Značajan problem sa kojim se suočavaju institucije kulture na području Banjaluke jesu i zaostala dugovanja za grijanje i drugi komunalni troškovi", rekla je Trivićeva. 

Ona je dodala da postoje i određeni problemi neriješenih imovinskopravnih odnosa objekata u kojima su smještene pojedine institucije, a koji predstavljaju prepreku prilikom apliciranja projekata za međunarodne organizacije. 

Direktor Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske Ljilja Petrović Zečić navela je da su prioriteni problemi ove institucije koje treba rješavati visoke cijene grijanja i struje. 

"Iako je činjenica da nismo profitabilna organizacija, plaćamo industrijsku cijenu grijanja i električne energije, te dugovanja koja imamo i nisu realna", rekla je Zečićeva. 

Ona je istakla značaj institucija kulture, koje su reprezenti kulture Republike Srpske i koje prije svega treba da rade za Srpsku, te da je predstavljaju na najbolji način. 

Direktor Arheološkog muzeja "Rimski municipijum" Skelani Svjetlana Marković očekuje da će određeni problemi sa kojima se institucije kulture suočavaju biti riješeni u prvoj polovini ove godine i dodaje da je prioritet ove ustanove nabavka službenog automobila.  
 

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?