Ministar prosvjete i kulture Srpske

Trivić: U ovoj godini završiti standardizaciju zanimanja

  • 19.04.2019. 15:57

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izrazila je uvjerenje da će u ovoj godini biti završena standardizacija zanimanja u Srpskoj, navodeći da su mnoga nestala, a neka se vode pod dva naziva.

"Donijećemo uredbu o standardima zanimanja koja će jasno definisati šta obrazovni sistem u srednjim školama nudi i kako će biti realizovana teorijska i praktična nastava", rekla je Trivićeva danas novinarima u Banjaluci. 

Trivićeva, koja je prisustvovala sastanku u Privrednoj komori Republike Srpske o temi "Unapređenje obrazovanja učenika kod poslodavaca", navela je da su predstavnici različitih privrednih subjekata i preduzeća u Srpskoj izrazili spremnost da se uključe u obezbjeđivanje prakse za učenike srednjeg tehničkog stručnog obrazovanja za potrebe tržišta rada. 

Ona je istakla da su privrednici izrazili i spremnost da stipendiraju učenike 
koji budu kod njih obavljali praksu, a moguće je i potencijalno zaposlenje. 

Trivićeva je napomenula da se učenici koji završavaju osnovnu školu moraju informisati o djelatnostima privrednih društava i razmišljati o tome koju srednju školu da upišu, a o svemu moraju biti upoznati i roditelji. 

Direktor Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić rekao je da je na današnjem sastanku pokazana konstruktivnost i opredjeljenje da se ide u pravcu unapređenja praktične nastave kao vida pripreme za dualni sistem obrazovanja koji će biti uveden i u Republici Srpskoj. 

Predstavnik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić rekao je da je ovo početak pilot-projekta čiji rezultat treba da bude bolje povezivanje privrede, lokalnih zajednica i škola. 

Trivić je naglasio da će Unija u narednom periodu, posredstvom Privredne komore, pozvati sve poslodavce da u privrednim društvima poboljšaju uslove za obavljanje prakse i povećaju broj djece.

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина