Ministar prosvjete i kulture RS

Trivić: Praktična nasava prioritet

  • 18.06.2020. 20:22

Prioritet u srednjem obrazovanju biće praktična nastava, čemu je posvećna najveća pažnja kroz izmjene Zakona o srednjem obrazovanju koji je usvojen u Parlamentu. Rad kod poslodavaca trebalo bi da čini 25 odsto časova praktične nastave koja će biti prilagođena i đacima sa smetnjama u razvoju. Svi će imati mentora kogas će da odredi poslodavac.

"Što se tiče dualnog obrazovanja definisan je položaj Privredne komore RS u sistemu dualnog obrazovanja i uspostavljeno je institucionalno partnerstvo između ministrstva, Privredne komore i  RPZ. Uveden  je pojam mentora  kao lice koje je u radnom odnosu kod poslodavca i ima položen ispit za mentora koji se polaže u Privrednoj komori", izjavila je Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture Republike Srspke. 

Obavezna postaje projektna nastava čije će rezultate đaci i nastavnici javno prezentovati. Ministar prosvjete imaće obavezu da donese Pravilnik o standardima kvaliteta udžbenika za srednju školu. Jedno od značajnijih novina je i da će škole za učenike sa smetnjama u razvoju moći da obavljaju djelatnost dnevnog zbrinjavanja djece i omladine sa smetnjama u razvoju. Za izuzetne rezultate, zalaganje u radu na razvijanju učeničkih znanja, sposobnosti i talenata, kao i primjenu  inovativnih metoda u obrazovno-vaspitnom radu, nastavnici mogu biti nagrađeni Svetosavskom nagradom.

"Moramo voditi  računa da profesori odnosno nastavnici  koji predaju predmete koji ne podliježu takmičenjima, nema ih u programu takmičenja  za tu školsku godinu kao što su nastvnici istorije, geografije, likovnog itd. po ovome oni ne bi mogli uopšte da učestvuju za ovu Svetosavsku nagradu", kazala je Nataša Radulović, poslanik SNSD-a u NS RS. 

"Mi moramo vratiti ugled prosvjetnim radnicima, ali moramo priznati da je  to vraćanje i putem poboljšanja materijalnog stanja", ističe Ljubiša Krunić, poslanik PDP-a u NS RS. 

Narodna skupština RS Srpske usvojila je, po hitnom postupku, i izmjene zakona o predškolskom i osnovnom obrazovanju. Djeca sa poteškoćama u razvoju i bez roditeljskog staranja besplatno će pohađati vrtiće. Širom Srpske biće osnovani Resursno-stručni centri u kojima će im biti dostupna stručna pomoć.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.