Trivić: Ove sedmice definisanje načina vrednovanja učenika

  • 14.04.2020. 18:51

Ocjene s kraja prvog polugodišta, rad tokom mjesec i po dana drugog, te trud i zalaganje u toku nastave na daljinu, sve to bi trebalo da utiče na zaključne ocjene na kraju školske godine, taj prijedlog stiže iz Republičkog pedagoškog zavoda. Školska godina će, kako je i planirano, biti završena sredinom juna, a u ovoj sedmici će biti određen način na koji će đaci biti ocijenjeni.

“U ovoj sedmici ćemo definisati jasan način vrednovanja, ocjenjivanja i praćenja nastave na daljinu, ukupno, dakle, sa svim onim vrednovanjem i  ocjenjivanjem učenika  koje su imali i s krajem prvog polugodišta”, kaže Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske.

“Svaki nastavnik imaće dovoljno materijala da može, na osnovu tog materijala, da izvede i ocjenu. Takođe, uzeli smo u obzir i činjenicu da su svi učenici u prvom polugodištu redovno pohađali nastavu, da su dobili ocjene, da su u drugom polugodištu imali skoro mjesec i po dana redovne nastave i u krajnjoj liniji, kada se bude izvodila ocjena, o svemu će se voditi računa, i o tome šta je bilo u prvom polugodištu, šta je bilo u februaru, odnosno do polovine marta i šta je to što je učenik  uradio u toku izvođenja nastave na daljinu”, kaže direktor Republičkog pedagoškog zavoda, Predrag Damjanović.

Učenici će, kažu, imati dovoljno ocjena. Razmatra se i mogućnost provjere znanja putem određenih onlajn platformi. One koji se sada ne potrude, na kraju čeka polaganje razrednog ispita. 

“Da to budu baš oni učenici koji zaista nisu ništa radili tokom izvođenja nastave na daljinu ili oni učenici koji nisu  imali pozitivnu ocjenu u prvom polugodištu, pa takođe nisu radili, onda ćemo dati mogućnosti učeniku za još jednu šansu, da kroz razredni ispit završi razred. Siguran sam da će to biti jako malo učenika. Ako bude malo učenika, onda ni organizacija tog razrednog ispita neće biti veliki problem, bilo za škole, bilo za institucije”, kaže direktor Republičkog pedagoškog zavoda, Predrag Damjanović.

Nastava na daljinu za učenike osnovnih škola od 17. marta je organizovana putem programa Radio-televizije Republike Srpske. Od 23. marta počela je nastava na daljinu za učenike srednjih škola i studente putem platformi na kojima dobijaju materijale i instrukcije za rad, te razmjenjuju informacije sa profesorima u vezi sa nastavnim sadržajem i zadacima.

Тагови:
  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм