Digitalizacija udžbenika

Trivić: Do kraja avgusta obuka za sve nastavnike geografije

  • 26.08.2019. 13:14

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je da će do kraja avgusta u Srpskoj biti sprovedena obuka za sve nastavnike geografije za pristup i upotrebu digitalnih sadržaja udžbenika geografije za šesti razred osnovne škole.

"Do decembra, odnosno do kraja prvog polugodišta imaćemo analize na koji 
način su djeca primjenjivala digitalnu formu udžbenika, koliko im je odgovarala i da li treba da se nešto mijenja, kao i koliko su nastavnici uspjeli da odgovore izazovima koji se postavljaju pred nastavne planove i programe, kao i kombinaciji štampanog i digitalnog udžbenika", rekla je Trivićeva novinarima. 

Trivićeva je danas u Banjaluci, zajedno sa direktorom Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske Radetom Ristovićem, prisustvovala početku obuke nastavnika geografije u Osnovnoj školi "Aleksa Šantić". 

Ona je rekla da Ministarstvo sa Zavodom pokreće pilot-projekat digitalizacije udžbenika geografije za šesti razred i da je ovo prva edukacija nastavnika tog predmeta u kojoj će se oni obučiti o načinu da sprovode dio nastave koji se odnosi na digitalni sadržaj i kako da ukažu učenicima da kod kuće koriste takve sadržaje. 

Trivićeva je rekla da je za pilot-projekat uzet udžbenik geografije jer nudi mnogo zanimljivih i vizuelnih sadržaja koji će biti primijenjeni u digitalnoj formi kako bi učenici što adekvatnije mogli da usvoje određena znanja. 

"Živimo u digitalnom okruženju gdje su djeca usmjerena na inovativne metode prilikom učenja i to je trenutak u kojem moramo reagovati i inovirati nastavne planove i programe i udžbenike koji će ih pratiti", dodala je Trivićeva. 

Prema njenim riječima, tokom naredne godine biće planirano da još određeni broj udžbenika bude uveden u ovakve procese. 

Direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Srpske Rade Ristović istakao je da ovo izuzetan projekat od strateškog značaja. 

"Drago mi je da smo zajedno sa Ministarstvom preuzeli ovakvu odgovornost i mislim da smo u kratkom roku, za oko mjesec dana, prvenstveno sa ljudima koji rade u Zavodu došli do značajnog materijala koji će pomoći đacima u obučavanju i saznavanju određenih pojmova koji će poslužiti za bolje učenje", rekao je Ristović. 

On je istakao da je u ovom projektu prvenstveno riječ o multimedijalnosti i interaktivnosti, gdje će đaci imati priliku da prvenstveno slike štampane u udžbeniku, a koje su prenesene na digitalnu štampu, potpuno jasnije razumijevaju.