Trebinje: Za izgradnju aerodroma dvije potencijalne lokacije

  • 27.07.2020. 19:11

Pregovori oko izgradnje aerodroma kod Trebinja koju su nedavno najavli srpski predsjedni Aleksaandar Vučić i čelnici Republike Srpske već su počeli.

Stručnjaci iz Vlada Srpske i Srbije danas su bili za istim stolom, kažu u igri su dvije potencijalne lokacije u okolini Trebinja. Nije ih bilo teško izabrati jer je kažu u ovom kršu malo pogodnih mjesta za aerodrom. Tačna lokacija znaće se brzo, a idejno rješenje će biti gotovo za desetak dana. 

"Ovo je operativna grupa koja će izaći na teren da vidimo potencijalne lokacije. Koliko lokacija je u opticaju? Dvije. Ovdje u Trebinju? U okolini Trebinja", rekla je Vesna Vožni, pomoćnik ministra za željeznički, vodni i vazdušni saobraćaj Republike Srpske.

Nezvanično u opticaju su rejoni Mionića i Zubaca. Bitni faktori za izbor lokacije su da od piste nekih desetak kilometara nema visokih prepreka, da ima ravninu i da se mogu graditi objekti. Ono što se već sada zna aerodrom će biti međunarodni.

"Što se tiče veličine aerodroma lokacija je ta koja će to odlučiti. Mi ćemo se truditi da napravimo poletno-sletnu stazu ako ne odmah u prvoj fazi onda u nekoj od narednih faza da tu slijeću najveći avioni na svijetu", istakao je Zoran Ilić, pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije.

Stručnjaci obećavaju da će papirologija biti brzo završena, kompletna tehnička dokumentacija odnosno idejno rješenje biće gotovi u narednih desetak dana, a kompletan projekat na stolu će biti u periodu od 6 mjeseci do godinu dana, a onda radovi počinju. 

Ovu vijest sa osmjehom je dočekao i gradonačelnik Trebinja, Mirko Ćurić vjeruje da će se ljepote ovoga grada ubrzo vidjeti i iz vazduha.

"Mi smo maksimalno na usluzi kao i u prethodnom periodu, kompletna logistika je tu, svi smo spremni, sve što treba od podataka tu smo. Ovo nije projekat samo za Trebinje ovo je projekat značajan za cijelu Republiku Srpsku", naglasio je Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.

Značaj aerodroma je strateški, osim Hercegovini i Republici Srpskoj značiće i dijelu primorja poručuju stručnjaci. Vijest o izgradnji aerodroma došla je prije neki dan iz Banjaluke kada se predsjednik Srbije sastao sa najvišim zvaničnicima Republike Srpske.