Trebinje: Autobuska stanica blokirana zbog postupka na sudu

  • 22.06.2020.19:01

Autobuska stanica u Trebinju je  je blokirana, zato što se oko nje vodi postupak na sudu. Ugovor o zakupu autobuske nakon četiri godine je istekao prevozniku Globtur iz Međugorja, raspisan je Javni poziv i izabran je zakupac iz Trebinja. Globtur se tada žalio i kreću problemi odnosno postupak koji traje skoro 8 mjeseci.

Za jedan turistički grad kakav je Trebinje, sramota je da autobuska stanica bude blokirana , tvrde to trebinjski čelnici i za sve krive pojedince kako odavde tako i sa strane.

Neki su se umislili da mogu da rade šta hoće, poruka je da ne mogu i da moraju da imaju argumente, ošto poručuje prvi čovjek grada. A to su čelnici Gloptura i Trebinjci koji sa njima šuruju, kaže gradonačelnik. Mirko Ćurić tvrdi da se sve namjerno odugovlači jer se pojedinci ne pojavljuju na ročištima.

"Bojim se da ćemo se vratiti u neka prethodna vremena da Grad Trebinje treba da donese odluku o autobuskom stajalištu. Zamislite šta to znači za grad Trebinje koji je turistički grad, koji je uložio ogromna sredstva u autobusku stanicu  i jednostavno dođete u situaciju da to ne možete da koristite. Mi smo uputili urgencije i prema nadležnom ministarstvu i ministru koji nam je odgovorio da će pomoći da se ubrza taj proces", kaže Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.

Ćurić još poručuje da je sve ovo mnogo koštalo grad na jugu. Pravobranilaštvo Republike Srpske u ovom postupku zastupa grad Trebinje i dobili su prvostepenu presudu na Okružnom privrednom sudu u Trebinju, na potezu je Viši privredni sud u Banjaluci. Pravobranioci kažu da rade sve što je u njihovoj moći.

"Okružni privredni sud u Trebinju donio je prvostepenu presudu i obavezao „Globtur“ doo Međugorje da isprazni preda poslovni prostor, zatim je i usvojen prijedlog Pravobranilaštva Republike Srpske te doneseno rješenje kojim je određena mjera obezbjeđenja i zabranjeno korištenje poslovnog prostora. Ovim rješenjem suda zaštićena je imovina Grada Trebinja, sve do pravosnažnog okončanja spora nakon čega će Pravobranilaštvo Republike Srpske pokrenuti postupak izvršenja", poručuju iz Pravobranilaštva.

U Pravobranilaštvu još dodaju da je Ministarstvo saobraćaja i veza donijelo rješenja kojim je Globturu prestala dozvola za rad na autobuskoj staanici u Trebinju i dodijeljena drugom privrednom društvu. Ta rješenja je potrebno sprovesti, poručuju iz Pravibraanilaštva Srpske.