Poslanik SP-a u NSRS

Todorović: SDS i PDP iskazali nedosljednost

  • 26.02.2020. 15:25

Poslanik SP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Todorović rekao je da su predstavnici SDS-a i PDP-a u parlamentu BiH danas pokazali nedosljednost zaključcima koje su lideri političkih partija iz Srpske jednoglasno usvojili u parlamentu Srpske.

"Ovaj potez poslanika SDS-a i PDP-a u Parlamentarnoj skupštini BiH govori o njima i njihovoj nedosljednosti onome što govore i rade", izjavio je Todorović Srni.

On je podsjetio da su zaključci, kojim su predstavnici Srpske obavezani da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija sudija u Ustavnom sudu BiH, kao i njegovog stupanja na snagu, usvojeni jednoglasno od poslanika i lidera partija iz Republike Srpske, među kojima su i PDP i SDS.

Todorović je izrazio uvjerenje da je ostatak srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH u kapacitetu da ovakve inicijative može da ospori.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH prihvatio je da se po hitnom postupku izjasni o Prijedlogu zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog vijeća u sadašnjem sastavu, a koji je predložio poslanik SDS-a Dragan Mektić.

Hitna procedura usvojena je sa 23 glasa "za", 14 "protiv" i jednim uzdržanim, odnosno uz dovoljnu opštu i entitetsku većinu. Hitnost su iz Republike Srpske podržali SDS, PDP i Adil Osmanović (SDA).

Narodna skupština Republike Srpske ranije je donijela zaključak kojim su predstavnici Republike Srpske obavezani da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija sudija u Ustavnom sudu BiH i njegovog stupanja na snagu.