Uzavrela atmosfera

Teslić: U Parlamentu burno zbog kredita

  • 06.08.2019. 19:24

Iako je u toku ljetna pauza, pred teslićkim odbornicima je vrelo ljeto. Atmosferu je dodatno zagrijao kredit od šest i po miliona maraka. Skupštinska većina kaže da, zbog toga što su dodatnom zaduženju opštine rekli ne - trpe pritisak. Tesliću žele investicije, a ne kredite kojim bi se servisirale tekuće obaveze.

"Da je načelnik napravio veliki dug i da mu treba novac da pokrije dugovanja. Ja sam reko da je sa 31.12.kratkoročnih zaduženja bilo oko 6 miliona. Sumnjamo da je na taj datum bilo još neproknjiženih računa oko dva miliona. A, mogu misliti šta je bilo u aprilu kada je bio opoziv i koliko je obaveza načelnik stvorio na teret opštine", kaže Predrag Markočević, iz Kluba odbornika SNSD-a u SO Teslić.

Ne vršimo pritisak na skupštinsku većinu, odgovaraju iz SDS-a. Kažu, oni su za kreditno zaduženje opštine. Ipak, danas nisu željeli komentarisati to da li je kredit, osim za projekte, predviđen i za tekuće obaveze.

"Imali ste priliku da vidite na skupštini i tu je zamjenik načenika sve obrazložio. (Rez) Mi nemamo nikakve mogućnosti da na njih vršimo pritiske, mi smo na skupštini iznijeli svoje argumente zašto bi bilo dobro da se opština kreditno zaduži", kaže Milan Kasapović, Klub odbornika SDS-a u SO Teslić.

To je naš novac, kažu građani. I njih je zainteresovala priča o kreditnom zaduženju. Kažu, o kreditu treba dobro razmisliti.

- Mislim da za tekuće obaveze ne. Za projekte da, za tekuće ne.

- Ne treba, ne

- Ja mislim da treba ako je u namjenske svrhe, ako su pare potrebne za izgradnju, a ako je za pokrivanje tekućih obaveza opštine i službenika to je uzalud bacanje para, kažu građani.

Novac je potrošen na opoziv i prekomjerno zapošljavanje u opštini, kažu u SNSD-u. Tvrde da za realizaciju nekih od projekata imaju obećanja da će u pomoć priskočiti i Vlada Srpske. U SDS-u optužuju SNSD-e da koče projekte.

"Navešću samo primjer čečavske regije, Čečava, Ukrinica, Rastuša, Radnja, sredstva su za to obezbjeđena još 2010. dok je Kasapović bio načelnik. Mi smo sad u situaciji da nam za izgradnju sekundarne mreže nedostaje 2 miliona. Mi smo spremni da se taj posao uradi, da građani ne trpe", kaže Markočević.

"Fišev projekat je projekat koji se realizuje duži niz godina a sredstva za izgradnju sekundarne mreže nisu predviđena tim projektom. I ona se moraju da na neki način obezbijede iz budžeta opštine Teslić i sufinansiraju od strane građana", kaže Kasapović.

Kako ATV nezvanično saznaje, u opštinskoj upravi već kasne sa isplatama. Dobro upućeni izvori tvrde da će do problema u opštinskoj upravi tek doći, jer novca za plate radnicima  ima tek do oktobra. Poslije toga, tvrdi naš izvor, bez kredita - opštinari će teško dobiti platu.

Тагови: